Η σεισμόπληκτη Κως παίρνει ανάσα-Το λιμάνι ξαναλειτουργεί

Ζημιές στο λιμάνι της Κω από το σεισμό μεγέθους 6,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια είναι ο πρώτος απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 01:32 το νησί της Κω. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.ΑΠΕ-ΜΠΕ/AEGEANEWS/Γιάννης Κιάρης

Το πολύπαθο από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό νησί ξαναπαίρνει τα “πάνω” του. Αύριο επαναλειτουργεί το λιμάνι, που είχε υποστεί τις περισσότερες και σοβαρότερες ζημιές.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετέβη στο πολύπαθο νησί χθες προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα που γίνονται για να επιδιορθωθεί το λιμάνι και να αποκατασταθούν οι υποδομές του.

Τα έργα περιελάμβαναν και κατασκευή ράμπας με σκυρόδεμα αλλά και άλλες μεγάλες επιδιορθώσεις και ολοκληρώθηκαν μέσα σε 12 ημέρες, με αποτέλεσμα το λιμάνι να θεωρείται έτοιμο να ξανατεθεί σε λειτουργία.

kos_limani_12

kos_limani_32

limani_kos_1

Από αύριο λοιπόν θα ξαναδένουν με ασφάλεια πια τα πλοία στη Κω, ενώ θα χρησιμοποιείται ξανά και ο προβλήτας.

Εγκρίσεις πιστώσεων, γνωμοδοτήσεις φορέων, άδεια εκτέλεσης του έργου, διαδικασίες ανάθεσης αυτού και ολοκλήρωση του έργου έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον νέο νόμο για όλα τα δημόσια έργα.

Για την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών από το σεισμό στο λιμάνι της Κω προβλέπεται να ανατεθεί άμεσα, τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται συγκεκριμένα, η απαιτούμενη μελέτη που οφείλει να προηγείται πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαδικασία, και αναμένεται -αν όλα πάνε καλά- μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση των απαιτούμενων εργασιών.

Για το σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί πιστώσεις στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) 2017 ύψους 8 εκατ. ευρώ.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.