Σήφης Βαλυράκης: Πώς η Google ρίχνει φως στο θάνατό του -Τι λέει ο δικηγόρος του στο protothema.gr

367

ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ_ΑΤΥΧΗΜΑ2

Τα τέσσερα σημαντικά στοιχεία που οδήγησαν την Εισαγγελέα να δεχθεί την προσφυγή της οικογένειας Βαλυράκη -Πότε θα κληθούν σε απολογία οι δύο ύποπτοι ψαράδες

Σημαντικά στοιχεία από την Google περιμένει ο τακτικός ανακριτής του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, για να ολοκληρώσει την τακτική ανάκρισή του και να καλέσει σε απολογία τους δυο εμπλεκόμενους ψαράδες στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου 2021 στο Πεζονήσι Ερέτριας.

Ο τακτικός ανακριτής ο οποίος ξεκίνησε ανάκριση εκ νέου θα έχει πλέον στα χέρια του σημαντικά στοιχεία από τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία μέσω κινητών τηλέφωνων αλλά και τις εφαρμογές GPS περιλαμβανομένων και των εφαρμογών της Google που δείχνει την πορεία των κινητών και των σκαφών εφόσον είχαν GPS, που εμπλέκονται.

Τι λέει στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη

«Αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στον ανακριτή ο οποίος διεξάγει κάποιες έρευνες, αυτοψίες και ανάλογα το αποτέλεσμα τους θα καλέσει τους κατηγορούμενους για απολογία. Περιμένει, εάν ήδη δεν τα έχει πάρει, στοιχεία από τη Google δηλαδή το γεωγραφικό εντοπισμό κινητών τηλεφώνων και GPS σκαφών των ανθρώπων που εμπλέκονται. Και θα φανεί εφόσον είχαν κινητό τηλέφωνο και συσκευή GPS που ακριβώς ήταν τις επίμαχες ώρες του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Εμείς μέχρι να κληθούν για απολογία οι κατηγορούμενοι δεν έχουμε εικόνα της δικογραφίας και αναμένουμε» είπε στο protothema.gr ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλική Δεληστάθη, δέχθηκε την προσφυγή της οικογένειας κατά της διάταξης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Προκοπίου ζητώντας να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία. Η κα Δεληστάθη εξέτασε τα στοιχεία που εδώ και μήνες έχουν παρουσιάσει οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας Βαλυράκη και συγκεκριμένα τα 15 χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., τα οποία προκλήθηκαν από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα. Το βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει ένα σκάφος δίπλα στη βάρκα του Σήφη την επίμαχη ώρα του περιστατικού, αλλά και τις καταθέσεις των δυο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα όσα διαδραματίζονταν, διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο ο καθένας, στο Νησί των Ονείρων.

Τα παραπάνω τέσσερα σημαντικά στοιχεία οδήγησαν την Εισαγγελέα στο να δεχθεί την προσφυγή της οικογένειας Βαλυράκη κατά της διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας ο οποίος έβαζε την υπόθεση στο αρχείο. Μάλιστα σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης επισήμαιναν ότι η Εισαγγελέας Εφετών «παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις» και παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης.

Μόλις ο ανακριτής ολοκληρώσει τις ανακριτικές έρευνες που είχε ξεκινήσει το λιμενικό και όταν εκείνος κρίνει ότι έχει ολοκληρώσει την ανακριτική διαδικασία θα καλέσει σε απολογία του δυο ύποπτους ψαράδες οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Έτσι από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε η τακτική ανάκριση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο όπου θα κληθούν οι δυο εμπλεκόμενοι για απολογία.