Σήφης Βαλυράκης: Χαμόγελα στην οικογένεια για την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

444

valyrakis-5

Μόλις ο ανακριτής ολοκληρώσει τις ανακριτικές έρευνες που είχε ξεκινήσει το λιμενικό θα καλέσει σε απολογία του δυο ύποπτους ψαράδες – Η Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας

Δέκα μήνες έχουν περάσει από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και για πρώτη φορά η οικογένεια του αδικοχαμένου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται εν μέρει δικαιωμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης, ύστερα από την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας, η οποία εξαφάνισε την διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

Ο αδερφός της Μίνας Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη κάνει λόγο για δολοφονία και όχι για ατύχημα σχετικά με το θάνατο του πρώην υπουργού στις 24 Ιανουαρίου στην Ερέτρια. «Η εξέλιξη αυτή σημαίνει δικαίωση του αγώνα της γυναίκας του Σήφη Βαλυράκη η οποία τόσους μήνες επέμενε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν και τα οποία αγνόησε ο Εισαγγελέας κ. Προκοπίου, έδειχναν δολοφονία και όχι ατύχημα. Αυτό που περιμένουμε είναι να καλέσει τους δυο υπόπτους ο ανακριτής και να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υπόθεση μέχρι να φθάσουμε στο τέλος της. Δεν θα αφήσουμε να γλιτώσουν οι δολοφόνοι του Σήφη. Και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλα στόματα που μέχρι τώρα φοβόντουσαν εκτός των δυο μαρτύρων. Γιατί εκείνη την ημέρα υπήρχε αρκετός κόσμος στην παραλία που είδε τι πραγματικά έγινε με το Σήφη».

Η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλική Δεληστάθη, δέχθηκε την προσφυγή της οικογένειας κατά της διάταξης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Προκοπίου ζητώντας να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία. Η κα Δεληστάθη εξέτασε τα στοιχεία που εδώ και μήνες έχουν παρουσιάσει οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας Βαλυράκη και συγκεκριμένα τα δέκα πέντε χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., τα οποία προκλήθηκαν από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα. Το βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει ένα σκάφος δίπλα στη βάρκα του Σήφη την επίμαχη ώρα του περιστατικού, αλλά και τις καταθέσεις των δυο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα όσα διαδραματίζονταν, διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο ο καθένας, στο Νησί των Ονείρων. Τα παραπάνω τέσσερα σημαντικά στοιχεία οδήγησαν την Εισαγγελέα στο να δεχθεί την προσφυγή της οικογένειας Βαλυράκη κατά της διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας ο οποίος έβαζε την υπόθεση στο αρχείο.

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης επισημαίνουν ότι η Εισαγγελέας Εφετών «παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις» και παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης. Μόλις ο ανακριτής ολοκληρώσει τις ανακριτικές έρευνες που είχε ξεκινήσει το λιμενικό και όταν εκείνος κρίνει ότι έχει ολοκληρώσει την ανακριτική διαδικασία θα καλέσει σε απολογία του δυο ύποπτους ψαράδες οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

Στην ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας Βαλυράκη κάνουν λόγο «για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Αναλυτικά, οι κ.κ. Φωτάκης και Παπαδάκης στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

«Όπως είχαμε ενημερώσει με το από 6.10.2021 δελτίο τύπου μας, στις 30.09.2021 ασκήσαμε ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. 424/2021 απορριπτικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια. Κύριος λόγος της προσφυγής μας ήταν το ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εκδόθηκε χθες επί της προσφυγής μας η υπ. αριθμ.. 51/15.11.2021 διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, η οποία δέχθηκε τυπικά και ουσιαστικά την προσφυγή μας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις και ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία και την παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας παραγγέλλοντας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης.

Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε. Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχισθεί χωρίς καμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες».