Σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη μετά την απόφαση της Διάσκεψης για εκεχειρία

467

Το επιβεβαιώνουν GNA και LNA ενώ ενοχλημένος ”δείχνει” ο Ερντογάν – Το παράθυρο για την Ελλάδα.

Την ώρα που οι κορυφαίοι ηγέτες του πλανήτη βρίσκονταν στο Βερολίνο και έδιναν στη δημοσιότητα το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης για ειρήνευση και κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη στα νότια περίχωρα της Τρίπολης ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Αλ Σάρατζ που ελέγχει την πρωτεύουσα και του LNA που την πολιορκεί υπό τις οδηγίες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Την έναρξη των συγκρούσεων επιβεβαιώνουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και πολίτες που έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως φαίνεται τα μηνύματα των ηγετών που βρέθηκαν στο Βερολίνο θα αργήσουν να φτάσουν στην Τρίπολη και η αποψινή νύχτα όπως και τα προσεχή 24ωρα θα είναι κρίσιμα.

Τραυματίστηκαν 4 πολίτες και ένα κορίτσι 7 ετών

Σύμφωνα με αναρτήσεις και των δύο πλευρών ακούγονται εκρήξεις στην πόλη, ενώ η πλευρά του LNA ανέφερε πως πολιτοφύλακες του GNA τραυμάτισαν τέσσερις πολίτες εκ των οποίων ένα κορίτσι 7 ετών. Η κατάσταση στην Τρίπολη είναι έκρυθμη λόγω και της παρουσίας Σύρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει η Τουρκία.

Αποχώρησε ενοχλημένος ο Ερντογάν

Εντύπωση δε προκάλεσε το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το Βερολίνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη κοινή συνένετεξη Τύπου και χωρίς να κάνει δηλώσεις αποδεικνύει πως δεν αποκόμισε τα οφέλη που θα ήθελε από την Διάσκεψη. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν αναλυτές προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την στάση του Τούρκου προέδρου.

Παράθυρο συμμετοχής για την Ελλάδα

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η σύσταση των ειδικών επιτροπών που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχετικά με την παρακολούθησης των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τον Μάας θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

«Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται – για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά». Οι δηλώσεις Μαας ανοίγουν μία ευκαιρία συμμετοχής και της Ελλάδας όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και η Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.