Σεξουαλική παρενόχληση: Τέσσερα κακουργήματα στο φάκελο που κατέθεσε ο ΣΕΗ στον εισαγγελέα

347

tsaroyxas

Η καταγγελία του Νίκου Σ. για τον βιασμό του από τον Λιγνάδη – Η ηθοποιός που λέει ότι βιάστηκε από τον Πέτρο Φιλιππίδη μέσα στο σπίτι του  –  Η απόπειρα βιασμού 25χρονης ηθοποιού από τον Παύλο Χαϊκάλη – Εκατοντάδες άλλες υποθέσεις στον φάκελο που κατέθεσε ο Πασχάλης Τσαρούχας

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η έρευνα σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση σεξουαλικών κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων από ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή γνώμη. Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο πλήρης, βαρύς φάκελος με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί, μέχρι στιγμής, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), οι οποίες θα εξεταστούν διεξοδικά σε συνδυασμό και με τις επίσημες καταγγελίες αλλά και τις μαρτυρίες που ήδη έχουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ανάμεσα στις εκατοντάδες υποθέσεις υπάρχουν τέσσερις οι οποίες αφορούν σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ανεξαρτήτως αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής τους. Οι τρεις από αυτές αφορούν σε πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει έντονα την δημοσιότητα για πράξεις που σχετίζονται με προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και σε βάρος τους έχουν κατατεθεί αρκετές ακόμη καταγγελίες για ηπιότερες όμως πράξεις.

Οι καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Η πρώτη περίπτωση είναι αυτή του Δημήτρη Λιγνάδηο οποίος αποτελεί, αναμφισβήτητα, τη σοβαρότερη περίπτωση του ελληνικού κινήματος #MeToo, δεδομένου, ότι μετά από μηνύσεις και επίσημες μαρτυρίες που κρίθηκαν σημαντικές, έχει συλληφθεί με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, ανήλικων και ενήλικων.

Ανάμεσα στις καταγγελίες εναντίον του, που περιέχονται στον φάκελο του ΣΕΗ, είναι και αυτή του 37χρονου σήμερα Νίκου Σ., του πρώτου που κατήγγειλε, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα 2020mag.gr, πώς βιάστηκε βάναυσα από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το 2005 ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Στην ίδια υπόθεση φέρεται να συμμετείχε ο 37χρονος ηθοποιός και πρώην μαθητής του Δημήτρη Λιγνάδη, Νικόλας Στραβοπόδης εναντίον του οποίου έχει έχει επίσης κατατεθεί μήνυση για βιασμό από τον Δημήτρη Άνθη αλλά και μαρτυρίες για εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κάποιες από αυτές, σε συνεννόηση με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Δεκάδες καταγγελίες κατά του Πέτρου Φιλιπίδη

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στις δεκάδες καταγγελίες που κατατέθηκαν στο ΣΕΗ εναντίον του Πέτρου Φιλιππίδη υπάρχει μία, σχετικά πρόσφατη, που έχει κακουργηματικό χαρακτήρα δεδομένου πως αφορά στην πράξη του βιασμού.

Η καταγγελία έγινε από ηθοποιό, με έντονη καλλιτεχνική δράση, ειδικά κατά την δεκαετία του ’90, η οποία σήμερα ζει στο εξωτερικό και κατηγορεί τον Φιλιππίδη πως την βίασε μέσα στο σπίτι του κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ραντεβού που έκαναν, μέρα μεσημέρι, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο επερχόμενης συνεργασίας τους. Η ίδια μάλιστα υποστηρίζει πως η πρωτοβουλία για την συνάντησή του ανήκε στον ίδιο ο οποίος για τής τηλεφώνησε και την κάλεσε στο σπίτι του, όπου ζούσε με την οικογένειά του, για να συζητήσουν. Μετά από περίπου 25 λεπτά συζήτησης σχετικά με τα επαγγελματικά τους, σύμφωνα με την μαρτυρία της ίδιας, ο Πέτρος Φιλιππίδης τής επιτέθηκε και την βίασε παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να ξεφύγει.

Σοβαρή καταγγελία για τον Παύλο Χαϊκάλη

Σοβαρή όμως φαίνεται να είναι και η μία εκ των καταγγελιών που έχει γίνει εναντίον του Παύλου Χαϊκάλη, η οποία επίσης συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που κατατέθηκαν σήμερα στην εισαγγελία, από τον Πρόεδρο του Πειθαρχικού του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα.

Αφορά σε απόπειρα βιασμού γυναίκας ηθοποιού, από το φιλικό του περιβάλλον όταν και οι δύο ήταν 25 ετών. Η συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα είχε καταγραφεί, χωρίς όμως να υπάρχει τελικά επίσημη καταγγελία, σε αστυνομικό τμήμα.

Η καταγγελία κατά 65χρονου ηθοποιού

Τέλος, ανάμεσα στις καταγγελίες υπάρχει και μία ακόμη, για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου, εναντίον 65χρονου γνωστού ηθοποιού με μακροχρόνια σταθερή παρουσία στο θέατρο και την τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα η καταγγελία κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας απέναντι σε ανήλικο κορίτσι που συμμετείχε σε θεατρική παράσταση πασίγνωστης πρωταγωνίστριας στα μέσα της δεκαετίας του ’90.