Σερμπέτια: Το ταξίδι των γεύσεων από την Πόλη στην Νάξο

 20170716_205645

Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της Νάξου, μια μυρωδιά από φρεσκοψημένο “Κιονεφέ” μας τράβηξε την προσοχή , και μας παρέσυρε στο μαγαζί της Ηλιάς ή αλλιώς στα “Σερμπέτια”.

Ένα μαγαζί με μοναδική διακόσμηση που σε ταξιδεύει στην Ανατολή, με μια ιδιοκτήτρια που δίνει μαθήματα ζωής και σου γλυκαίνει τον ουρανίσκο. Τα λόγια είναι φτωχά, αν εσύ ο ίδιος δεν μπεις στην διαδικασία να δοκιμάσεις τα γλυκά της!

Της Παναγιώτας Καλογήρου & του Κώστα Παπαποστόλου

 

IMG_1570

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα για τα “Σερμπέτια”;

Ξεκίνησε από την αγάπη για την  ζαχαροπλαστική χωρίς τεχνικές γνώσεις απλά αγάπη και μεράκι και κάπως έτσι αυτό που κάναμε σπίτι το κάναμε πιο επαγγελματικά να το δουν και οι υπόλοιποι.

 

Πως γίνεται όταν λες ότι δεν τρως ζάχαρη η οτιδήποτε έχει σχέση με γλυκό να λατρεύεις την ζαχαροπλαστική ;

Έχω μια πολύ μεγάλη παρέα μαζί με την ειρήνη (η σερβιτόρα του καταστήματος ) ο οποίοι αγαπάμε πάρα πολύ το φαγητό οποτε τα παιδιά συζούν οι υπόλοιποι μένουν μονοί τους  εγώ είμαι χωρισμένη  μαζευόμαστε στο σπίτι μου τουλάχιστον 4 φόρες την εβδομάδα τον χειμώνα  ανάβουμε κάρβουνα η στο τζάκι και ψήνουμε οπότε σε κάθε ψήσιμο έχει  και κάποιο γλυκό εγώ δεν το δοκιμάζω αλλά δοκιμάζουν οι υπόλοιποι.

Πως ξέρεις ότι  έχει πετύχει ;

Δεν το ξέρω μου το λένε …

Δεν είναι σημαντικό ένας μάγειρας η ένας ζαχαροπλάστης να ξέρει αν είναι καλό το γλυκό ;

Εντάξει θα το δοκιμάσω να δω αν μ αρέσει η γεύση  του δεν θα φάω αλλά θα το δοκιμάσω να δω αν είναι καλό η όχι έστω μια κουταλιά

Σε ρωτάω γιατί ύστερα από τόσα χρόνια και μόνο που το βλέπεις μπορείς να καταλάβεις αλλά όταν πρωτοξεκίνησες σίγουρα δεν ήταν το ίδιο ;

Απλά είχα πολύ καλές κριτικές και μετά το διαζύγιο μου ενώ βιοποριστικα ότι είναι να κάνω το κάνω μόνη μου και κάποιος έριξε την ιδέα ξανά και ξανά και έγινε αυτό το μαγαζί.

Εισαι Ναξιώτισσα ;

Ναι

20170716_204628

Οπότε ο λόγος που έφτιαξες αυτό το μαγαζί ήταν ο χωρισμός σου ;

Ήταν πιο πολύ για να μπορέσω να ζήσω, ουσιαστικά δηλαδή ήταν για βιοποριστικούς λόγους αλλά εξίσου με παρακίνησαν και οι καλές κριτικές

Δεν έχουμε δει η αλήθεια είναι πιο ”γλυκό” χωρισμό ;

Πριν από αυτό δούλευα σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο που έφτιαχναν Cheescake. Ήταν το μόνο γλυκό που είχαμε. Εγώ τα έφτιαχνα, για την ακρίβεια ήταν δυο ταψιά τεράστια ενώ δεν προλαβαίναμε. Κάπως έτσι σφηνώθηκε η ιδέα να φτιάξω κάτι δικό μου, με βοήθησε πολύ και ο κουμπάρος μου ο οποίος είναι και ζαχαροπλάστης. Επειδή πιάνει λίγο το χέρι μου γεννήθηκαν τα “Σερμπέτια” έτσι απλά…

Είναι δύσκολο…; Είναι μια περίοδος που η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη κατάσταση.

Το γλυκό είναι δύσκολο , είναι κουραστικό είναι χρονοβόρο , είναι ακριβό η αλήθεια είναι αυτή δεν έχεις πολλές εναλλακτικές αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο. Πραγματικά έχω πελάτες χρόνια που δεν είναι ντόπιοι, που έρχονται διακοπές και έρχονται και ξανά έρχονται, είναι πολύ όμορφο να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους ακόμη και αν κάθονται 7 μέρες, να επισκέπτονται κάθε μέρα τ μαγαζί μου για να φάνε τα γλυκά μου. Με ικανοποιεί γιατί έρχονται να δουν τι κάνω, να μου φέρνουν λουλούδια. Μπορώ και κάνω κάτι καλά χωρίς να έχω επαγγελματικές γνώσεις. Δεν ασχολήθηκα ποτέ, δεν έχω πάει σε σχολή , ήθελα αλλά δεν έτυχε, εκτός αυτού λόγω των παιδιών δεν μπορώ να μετακομίσω!

Πως γίνεται στα υλικά σου σε μια τέτοια περίοδο που είναι και δύσκολη, να μην υπάρχει κρίση στη ποιότητα και να είναι τόσο καλή; 

Εγώ κρίνω από τον εαυτό μου, όταν πάω κάπου, θέλω αν πληρώσω κάτι και να είναι καλό, αν είναι καλό δεν θα με νοιάζει και τόσο το ποσό που θα πληρώσω. Σαφώς το ίδιο ισχύει και με τον πελάτη. Προτιμώ να παραγγείλεις ένα κομμάτι γλυκό και να το φας μαζί με την κοπέλα σου στην μέση. Να μην παραγγείλετε 2 άλλα 1 μεγάλο, και να το μοιραστείτε. Εφόσον είναι καλή η ποιότητα του θα ξανά έρθεις, δοκιμάζοντας και άλλα γλυκά.

20170716_204529

Τα βγάζεις πέρα οικονομικά;

Ναι, τα βγάζω πέρα…Δεν είμαι πλούσια αλλά μπορώ και συντηρούμε, βγάζω αξιοπρεπώς τον χειμώνα μου, μεγαλώνω τα παιδιά μου και αυτό εμένα με ικανοποιεί.

Άρα ο χωρισμός σε οδήγησε σε μια “επιτυχημένη κίνηση”  σε μια αναγέννηση .

Μπορείς να το πεις και έτσι γιατί αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, ίσως να μην είχε εξελιχθεί έτσι η κατάσταση.

Αν γύριζες το χρόνο πίσω και ήσουν παντρεμένη θα το τολμούσες; 

Μάλλον όχι γιατί ήμασταν μαζί στην προηγούμενη δουλειά και δεν θα έφευγα από το “safe place” .

Άρα προτιμάς τα “Σερμπέτια” από το διαζύγιο;

Σαφώς…Σαφώς

20170714_214137

Τα παιδιά τρώνε γλυκά;

Τα παιδιά τρώνε πάρα πολλά γλυκά και δεν κάνει,δοκιμάζουν ζητάνε,συγκρίνουν… Το αγαπημένο τους γλυκό είναι η σοκολατόπιτα και το cheesecake .

 

 

Εσύ ποιο θεωρείς το κορυφαίο γλυκό στο μαγαζί σου;

Το “Κιονεφέ” γιατί δεν το βρίσκεις εύκολα, αλλά ακόμη και αν το βρεις θα το βρεις με μοτσαρέλα, εγώ χρησιμοποιώ γνήσιο Κωσταντινουπολίτικο τυρί.

Οι καλύτερη πελάτες σου ποιοι είναι ;

Οι γκέι, οποιαδήποτε εθνικότητας.

Λόγω του ότι τρώνε πολλά γλυκά;

Είναι πιο καλοσυνάτη. Σπαταλούν λεφτά, δίχως να τσιγκουνευτούν, είναι χαρούμενοι άνθρωποι, και φυσικά αν μείνουν ευχαριστημένοι θα ξανά έρθουν.Έχω δουλέψει πολύ καλά με Έλληνες αλλά όχι με ντόπιους.

Ας αφήσουμε τους γκέι, ποιας εθνικότητα είναι οι πιο καλοί σου πελάτες;

Νομίζω οι Αμερικάνοι.

Οι Γερμανοί;

Όχι τόσο πολύ, ο Γερμανός έρχεται για να πιει… Σε αντίθεση με τον Αμερικάνο που θα έρθει για το γλυκό, τον καφέ.Δίνουν πολύ μεγάλη βάση στον καφέ και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση, η Ιταλοί είναι σαν τους Γερμανούς, δεν δίνουν βάση. Έχω δουλέψει πολύ με Έλληνες από Θεσσαλονίκη, που μπορώ να πω πως ήταν από τους καλύτερους πελάτες μου.

20170716_204509

Επηρεάζει τους Θεσσαλονικείς ότι τα γλυκά είναι κατά κύριο λόγο από την Πόλη;

Ίσως, αλλά παρόλα αυτά οι Θεσσαλονικείς δεν προτιμούν τα Πολίτικα γλύκα, μπορεί επειδή τα συναντούν συχνά στα μέρη τους. Την πρώτη χρονιά που άνοιξα το μαγαζί είχα την μητέρα μου πίσω από τον πάγκο,είχα άμεση επικοινωνία με τον κόσμο, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ήταν από την Θεσσαλονίκη.

(Ερώτηση προς την σερβιτόρα Ειρήνη) Πως αισθάνεσαι που δουλεύεις σε αυτό το μαγαζί;

Πάρα πολύ ωραία.

Τι σε ενοχλεί;

Που αργεί να έρθει στο μαγαζί(γέλια) .

Γλυκά τρως;

Δεν είμαι πολύ του γλυκού αλλά τρώω.

Αλλάζεις γλυκά ή έχεις πάντα τα ίδια;

Πέρυσι είχα 15 Στάνταρ και 2-3 που άλλαζαν, μπαλαντερ. Νομίζω τα 18 γλυκά ήταν πάρα πολλά για ένα τέτοιου είδους μαγαζί , και θα πρέπει αν ήταν όλα φρέσκα.Φέτος λοιπόν τα μείωσα, φτάνοντας τα 13 στάνταρ γλυκά. Που και που αν μου πει ο κουμπάρος μου έχω μια καλή μούς παραδείγματος χάριν  την βάζω στο μενού αν τραβήξει κόσμο την κρατάω αλλιώς την αφαιρώ.

20170716_204019

 

Με τι κριτήρια διακόσμησες το χώρο; 

Επειδή τα γλυκά είναι πιο Κωσταντινοπολίτικα όπως και η φιλοσοφία του μαγαζιού, ήταν ιδέα δικιά μου και της μαμάς μου, το έχουμε φτιάξει όλο μόνες μας οι 2 μας δεν είχαμε άντρες να μας βοηθήσουν (γέλια) είχαμε κάποια φωτιστικά, αγόρασα μερικά άλλα, όμως την αμαρτία μου θα στην πω…Έκανα πλιάτσικο στα σπίτια των φίλων μου (γέλια) . Τα συνδυάσαμε έτσι ώστε να μοιάζει το μαγαζί λίγο πιο ανατολίτικο. Κάθε σπιθαμή του μαγαζιού είναι φτιαγμένα από τα χέρια μου και της μητέρας μου. Από τις πόρτες μέχρι τα ράφια. Από το βάψιμο μέχρι στην σωστή τοποθέτηση των αντικειμένων. Σκέψου πως τις πόρτες της τουαλέτας , ήταν παντζούρια μπλε που τα πήρα από μια μάντρα κατεδαφίσεων, στην Πέτρου Ράλλη τα έξυσα, τα στόκαρα, τα έβαψα και τα τοποθέτησα.

Τι σημαίνει για εσένα η Νάξος;

Όλοι μου η ζωή…Εδώ… Εδώ γεννήθηκα, παντρεύτηκα, εδώ έκανα τα παιδιά μου, πολύ δύσκολα θα εγκατέλειπα την Νάξο.

Ακόμη και αν σου έλεγαν πως στην Αθήνα αν ανοίξεις το ίδιο μαγαζί θα έχεις το διπλάσιο κέρδος;

Η αλήθεια είναι πως είχα αρκετές προτάσεις να φύγω από εδώ για την συγκεκριμένη δουλειά, αλλά είναι ειλικρινά δύσκολο.Αυτό που κάνω μπορεί αν είναι λίγο πιο μαζεμένο τον χειμώνα άλλα μακριά από την οικογένεια μου τα παιδιά μου δεν μπορώ να με φανταστώ.Ίσως 6 μήνες Αθήνα και 6 μήνες Νάξο να το έκανα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν νομίζω. Μετά είχα μια καλή πρόταση από Θεσσαλονίκη , μια από Αμερική που μου έλεγαν “έλα κάτσε εδώ 2 χρόνια να ανοίξεις ένα μαγαζί θα έχεις τρελαθεί στο χρήμα ”  αλλά και πάλι ΟΧΙ.

IMG_1572

 

Είναι εύκολα για εσένα και τα παιδιά στο Νησί της Νάξου; 

Για τα παιδιά κυρίως δεν είναι, το μεγαλύτερο παιδί μου αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την όραση του εκ γενετής, σε αυτό το κομμάτι το νησί τον έχει αφήσει αβοήθητο. Υπάρχει σχολείο με ειδικές ανάγκες, αλλά επειδή έχει πρόβλημα με την όραση του δεν μπορούν να τον βοηθήσουν. Μου ζητάει πράγματα που στην Νάξο δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει σε αντίθεση με την Αθήνα που υπάρχουν κάποιες υποδομές. Προς το παρόν αυτό που κάνει με απίστευτη “μαεστρία”- και όχι επειδή είναι παιδί μου(γέλια) – είναι να παίζει πιάνο.

Αν σου πει το παιδί “θέλω να φύγω, θέλω να το εξελίξω” τι θα κάνεις; Πως θα δράσεις;

Άμα θέλει να φύγει , θα φύγουμε είναι ο μόνος λόγος που θα έφευγα από την Νάξο και το έχω κουβεντιάσει και με τον πατέρα του. Πλέον το παιδί πάει 6η δημοτικού μέσα στις συζητήσεις του σχολείου είναι να δώσει εξετάσεις σε ένα πειραματικό σχολείο στην Αθήνα. Στην περίπτωση που επιλεχθεί, σίγουρα θα τον ακολουθήσω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει αυλαία για τα “Σερμπέτια” έχω την μαμά μου που θα με βοηθήσει και από Μάιο με Σεπτέμβρη θα είμαστε πάλι εδώ….Κατηγορηματικά όμως το μαγαζί δεν το κλείνω.

Θέλω να μου δώσεις το συναίσθημα, για να καταλάβω πως μια γυναίκα χωρισμένη, ανοίγει ένα μαγαζί, έχει την όποια στεναχώρια ,το άγχος για ένα καινούργιο μαγαζί να βλέπει κόσμο να περνούν 100 άνθρωποι απέξω και μόνο ένας να μπαίνει μέσα;20170716_204050

Η αλήθεια είναι ότι  ήμουν πολύ τυχερή γιατί άνοιξα στην μέση του Αυγούστου που σημαίνει φουλ σεζόν, που σημαίνει ότι 1000 περνούσαν 500 έμπαιναν μέσα στο μαγαζί. Οπότε δεν το βίωσα ιδιαίτερα το συναίσθημα που μου ανέφερες και ήταν λυτρωτικό.Δεν πιστεύω πολύ στον εαυτό μου αλλά πίστεψα πάρα πολύ στο μαγαζί. Δεν είχα άγχος, αν δεν πετύχει πχ η πορτοκαλόπιτα γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα πετύχει, όπως επίσης ήμουν και είμαι σίγουρη για την ποιότητα των υλικών μου. Το κάνω με πολύ αγάπη δεν το κάνω μηχανικά. Κάθε μέρα ανοίγω το τεφτέρι μου με τις συνταγές μου μην ξεχάσω κάτι , ενώ την ξέρω εφόσον 3 χρόνια αυτό κάνω συνέχεια. Δεν έχω τις τύψεις ότι θα σε κοροϊδέψω γιατί πολύ απλά δεν θα το κάνω. Στη Νάξο υπάρχουν πολλά καλά μαγαζιά για να φας γλυκά , η αλήθεια είναι αυτή αλλά στο δικό μου στύλ μαγαζιού δεν θα βρείτε. Δεν ήθελα να ανταγωνιστώ τους άλλους φτιάχνοντας κάτι ίδιο, αλλά να δημιουργήσω κάτι δικό μου, κάτι διαφορετικό και δυσεύρετο στο νησί.

20170716_204132

Με όλα αυτά που λες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως απέκτησες εμπιστοσύνη στον εαυτό σου;

Έπρεπε να γίνει, έφυγα από το σπίτι μου με 2 παιδιά και με 5 ευρώ στην τσέπη. Και με στήριξε πάρα πολύ η οικογένειά μου. Ουσιαστικά ήταν η ευκαιρία μου να πατήσω στα πόδια μου. Ήμουν 32 χρονών, κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Το πρώτο καλοκαίρι είχα την μητέρα μου στο μαγαζί, μαζί μου να με βοηθάει.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο μυστικό για να πετύχεις σε αυτή την ζωή; 

Ναι.

Ποιο είναι από την δικιά σου πλευρά;

Να θέλεις κάτι πάρα πολύ και να το αγαπάς.

Πολύ θέλουν πράγματα…

Δεν τα θέλουν τόσο πολύ όσο νομίζουν ! Αν το θέλεις πάρα πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβεί.Εξάλλου όταν θες κάτι το σύμπαν συνωμοτεί για να συμβεί!! Και αν δεν καταφέρεις κάτι είναι γιατί δεν προσπάθησες τόσο ή δεν το έχουν πάρει απόφαση!!! Μην ξεχνάς πως και το κίνητρο παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί αν είσαι βολεμένος σε μια κατάσταση δεν μπαίνεις στην διαδικασία να “ξεβολευτείς”… Σε όλα παίζει ρόλο η αγάπη!

 

20170716_204915

20170716_204902

20170716_204851

20170716_204306

20170716_204316

20170716_204324

20170716_204421

20170716_204540

20170716_204219

20170716_204211

 

20170716_204755

 Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.