Self test: Πως θα λειτουργήσουν – Οι 30 εταιρίες που υπέβαλλαν προσφορά

421

Εκτιμάται ότι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου η διενέργεια των self test θα λειτουργήσει ως ένα πλέγμα ασφαλείας για την οικονομία και την κοινωνία, περιορίζοντας τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ παράλληλα η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος θα συμβάλλει στην περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού.

Εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου, μέσω των φαρμακείων θα είναι διαθέσιμα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) έναντι του κοροναϊού για όσους το επιθυμούν αλλά και ως υποχρεωτική για κρίσιμες ομάδες πληθυσμού.

Εκτιμάται ότι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου η διενέργεια των self test θα λειτουργήσει ως ένα πλέγμα ασφαλείας για την οικονομία και την κοινωνία, περιορίζοντας τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, ενώ παράλληλα η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος θα συμβάλλει στην περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υποχρεωτικότητα της διενέργειας των self test θα εγγυηθεί την εύρυθμη και ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαίδευσης καθώς και ζωτικών κλάδων της οικονομίας. Επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να διασφαλίσουν τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, θέτοντας όμως ως στόχο «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει».

30 εταιρίες κατέθεσαν προσφορές για self test
Ήδη 30 εταιρείες κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. τεμαχίων self test τα οποία αναμένεται να διατεθούν στα φαρμακεία στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.

Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.

Τα self test στα φαρμακεία
Η διάθεση των self test θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη για διάστημα δύο μηνών.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Η διαδικασία
Τα τεστ θα εκτελούνται σε δείγμα είτε σιέλου είτε ρινικού επιχρίσματος και ο κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα την εβδομάδα.

Μοναδική προϋπόθεση για να το λαμβάνει δωρεάν είναι να έχει ΑΜΚΑ. Τα τεστ που θα δέχονται δείγμα σάλιου θα είναι πιο εύκολα, αλλά και όσα θα χρειάζονται επίχρισμα από τη μύτη αναμένεται να είναι πιο απλά σε σχέση με τα ρινοφαρυγγικά που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η μπατονέτα θα είναι πιο χοντρή και δεν θα χρειάζεται να μπει πολύ βαθιά.

Ο πολίτης θα την βάζει και στα δύο ρουθούνια εωσότου βρει αντίσταση και θα την περιστρέφει αρκετές φορές ώστε να πάρει αρκετό υλικό.

Τι θα γίνει αν το self test βγει θετικό
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο rapid από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Τέλος, κάτι σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα, θα πρέπει οι πολίτες να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Πηγή: in.gr