Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχεί τους επιστήμονες η απουσία μεγάλου μετασεισμού

355

seismos_crete_art

«Υποβαθμισμένη» χαρακτηρίζουν τη μετασεισμική ακολουθία οι ειδικοί – Αναμένουν μία δόνηση 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ που θα ισχυροποιήσει την πεποίθηση ότι ο σεισμός των 6,3 βαθμών ήταν ο κύριος

Προβληματισμό για την «υποβαθμισμένη μετασεισμική ακολουθία» στην ανατολική Κρήτη εκφράζουν οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή χθεσινή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 10 μετασεισμοί έως 4 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, όμως, αναμένουν έναν μετασεισμό μεγέθους 5,2 έως 5,6 βαθμών που θα ισχυροποιήσει την πεποίθηση ότι ο σεισμός των 6,3 βαθμών ήταν ο κύριος.

kriti-metaseismoi

«Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», δήλωσε στο Mega ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο κ. Χουλιάρας.

«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Υποβαθμισμένη χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε την Κρήτη την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο καθηγητής που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Όπως είπε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το «ελληνικό τόξο» που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Αυτά τα ρήγματα, εξήγησε ο κ. Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

«Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δε συνδέεται με το σεισμό στην Κάρπαθο. Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Λέκκας σε εμφάνισή του και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1: Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο. Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι». Ο ίδιος εξήγησε ότι η απουσία ισχρού μετασεισμού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η δόνηση των 6,3 Ρίχτερ είχε σχετικά μεγάλο εστιακό, ή ότι επειδή ήταν στη θάλασσα, ίσως οι μετασεισμοί να μην καταγράφονται από το σεισμολογικό δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα