Σε πρώτο πλάνο οι στερεές σχέσεις με τους γείτονες

489

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων, στρατηγικός στόχος της Ελλάδας.

Ως στρατηγικό στόχο της Ελλάδας χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις του χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, στην Ποντγκόριτσα και λίγες ώρες αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Γκόρνταν Ράντμαν, στο Ζάγκρεμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Ποντγκόριτσα και με τον πρόεδρο Μίλο Τζουγκάνοβιτς, τον πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς και τον πρόεδρο της Βουλής, Ιβάν Μπράτζοβιτς, με τους οποίους συζήτησε την ενίσχυση των «εξαιρετικών διμερών σχέσεων», την οικονομική και αμυντική συνεργασία, το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας» και τόνισε ότι η Ελλάδα επέλεξε «τον δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας», εκφράζοντας την προσδοκία να ακολουθήσουν αυτή την πορεία «όλοι οι γείτονές μας στην ευρύτερη περιοχή».

Αργότερα χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Κροατία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς μας σχέσεις, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με την κροατική προεδρία σε ζητήματα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και ιδίως της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες, καθώς και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια του σεβασμού της τεθείσας αιρεσιμότητας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Η κροατική προεδρία προετοιμάζει τη διεξαγωγή συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ με στόχο να ληφθεί θετική απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε., πρωτοβουλία την οποία στηρίζει η Ελλάδα, η οποία θα συγκαλέσει και σχετική υπουργική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το μεταναστευτικό αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., ενώ καταδίκασαν «το κρεσέντο των συνεχιζόμενων παράνομων δράσεων και προκλήσεων στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του στις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στις παράνομες δραστηριότητες της Αγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σε λίγες μέρες αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν και οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεταξύ άλλων, η Κύπρος επιζητεί την επιβολή κυρώσεων και σε δύο Κροάτες υπαλλήλους οι οποίοι συνεργάζονται με την τουρκική εταιρεία TPAO στη διεξαγωγή παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων συζήτησαν χθες στη Ρώμη και οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Λουίτζι ντι Μάιο. Σε ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε και πάλι στην Κύπρο «την πλήρη αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τη συνεχή παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο, η οποία γίνεται με πλήρη έλλειψη σεβασμού της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και σημειώνει ότι «το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικής φύσης συνέπειες για τις τρίτες χώρες».