Σε «καραντίνα» η χώρα μετά τα 190 κρούσματα – Ποιες συνήθειες κόβονται μαχαίρι

813

Πλήρης οδηγός «Μένουμε σπίτι».

Αγώνα δρόμου για να προλάβει –όσο γίνεται- την εξάπλωση του ιού κάνει η κυβέρνηση, καθώς από αύριο θα τεθούν σε εφαρμογή νέα αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από αύριο θα είναι σε… καραντίνα την ώρα  μάλιστα που αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στη χώρα, καθώς μέσα σε μία μέρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από τα 117 στα 190.

Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής τα νέα σχετικά με το κλείσιμο των καφέ και των μπαρ ανακοινώθηκε και επίσημα.

Η ειδική επιτροπή των λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν έμεινε μόνο στα παραπάνω μέτρα όμως, αλλά αποφάσισε και κλείσει γενικότερα επιχειρήσεις και χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλη ομάδα πληθυσμού.

Τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: Κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής και όχι μόνο.

Αναλυτικά η λίστα του υπ. Υγείας:
Τι κλείνει για 14 μέρες στη χώρα
Νωρίτερα από το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινωθεί ότι μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

• Κέντρα διασκέδασης

• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

• Βιβλιοθήκες

• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Τι ΔΕΝ κλείνει
• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

• Λαϊκές αγορές

• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

• Φαρμακεία

• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Τα νεότερα για τα κρούσματα στη χώρα
Την ίδια ώρα συνολικά εκατόν ενενήντα κρούσματα κοροναϊού καταγράφει  η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση.

Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική.

Πέντε άτομα νοσηλεύονται  διασωλημένοι σε ΜΕΘ

Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Τι θα ισχύσει με τα καταστήματα εστίασης
Εκτός των παραπάνω διευκρινίσεις δόθηκαν και για τα καταστήματα εστίασης από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας πως στα καταστήματα που θα μείνουν ανοιχτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα.

Χαμός στα σούπερ μάρκετ
Την ίδια ώρα ατελείωτες ουρές δημιουργήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας.

Μάλιστα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμο προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που έχει προκληθεί στην αγορά λόγω κοροναϊού.

Η ανησυχία που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων του σούπερ μάρκετ.

Έρευνα της Nielsen καταγράφει αύξηση πωλήσεων σε βασικές κατηγορίες πάνω από 200%, με άλμα για απορρυπαντικά, αντιβακτηριακά μαντηλάκια και τζελ (πάνω από 700%), καθώς και έντονη ζήτηση σε ρύζι, μακαρόνια, όσπρια και γάλα.

Η καμπάνια του υπ. Υγείας: «Μένουμε σπίτι»
Όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού λαμβάνει η κυβέρνηση, την ώρα που οι υγειονομικές Αρχές κάνουν έκκληση για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προωθώντας την παγκόσμια πλέον καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Από χθες το υπ. Υγείας έχει ένα σύνθημα: «Μένουμε σπίτι». Και ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε στο Twitter πόσο σημαντικό είναι για το επόμενο διάστημα να μείνουμε όλοι σπίτια μας. «Μένουμε Σπίτι.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας, με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης, εάν δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα. Δίνουμε προτεραιότητα για την εξέταση στα νοσοκομεία στους συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα & σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Κοροναϊός: Οδηγίες ΕΟΔΥ για την απομόνωση επαφών στο σπίτι
Χρήσιμες συμβουλές από τον ΕΟΔΥ για την απομόνωση επαφών στο σπίτι.

Ειδικότερα, άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) οφείλουν να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Προειδοποίηση ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμά του προς τους καταναλωτές αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».

Μέτρα στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών
Λίγο νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε οκτώ στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας του κοροναϊού, ξεκαθαρίζοντας πως θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες για την στήριξη εργαζομένων, δανειοληπτών και επιχειρήσεων, καθώς η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει αποτελεσματικά την οικονομία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουν συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.