Σχεδόν 1.400 τα θύματα του κορονοϊού, άλλα 5.000 νέα κρούσματα στην Κίνα

557

Άλλη μια απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, καθώς ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει πια τους 1.400.

 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 χθες, Πέμπτη, και ότι υπάρχουν άλλες 5.090 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών.

Έτσι, στην ηπειρωτική Κίνα υπάρχουν πια 63.851 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων οι 1.380 κατέληξαν. Παράλληλα, 6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, κατά την ίδια πηγή.

Πρόκειται ωστόσο για μικρότερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, που καταγράφηκαν 240 νέοι θάνατοι και 15.000 νέοι ασθενείς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται πιο γρήγορα αφότου η επαρχία Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας και μετρά τα περισσότερα θύματα, άλλαξε μέθοδο μέτρησης.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι η αλλαγή μεθοδολογίας έχει σκοπό να ταυτοποιήσει ύποπτα κρούσματα ασθενών με πνευμονία ώστε να λάβουν πιο άμεσα αγωγή και να μειώσουν έτσι τις πιθανότητες πιο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου.

Βέβαια, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και μια απότομη αύξηση νέων μολύνσεων από τον COVID-19. «Υποψιάζομαι αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι η τάση είναι πτωτική» δήλωσε ο καθηγητής δημόσιας υγείας σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, Πολ Χάντερ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα δεν αυξάνονται δραματικά εκτός Κίνας, παρά την έξαρση στην επαρχία Χουμπέι.

Μοναδική εξαίρεση ένα κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία, όπου αναφέρθηκαν άλλα 44 κρούσματα που ανεβάζουν πια σε 218 τους ασθενείς.

Χθες, Πέμπτη, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας περίπου 80 ετών, που ζει σε μια περιοχή κοντά στο Τόκιο. Είναι ο τρίτος θάνατος λόγω του ιού που καταγράφεται εκτός Κίνας. Οι άλλοι δύο έχουν καταγραφεί στο Τόκιο και στις Φιλιππίνες.

Πάτησαν στεριά
Περιπέτεια τέλος για εκατοντάδες επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Westerdam», καθώς έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες που βρίσκονταν «κολλημένοι» στη θάλασσα, σήμερα αποβιβάστηκαν σε λιμάνι της Καμπότζης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, που τους έδωσε άδεια ελλιμενισμού αφού αρνήθηκαν πέντε άλλες χώρες (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες και Γκουάμ), τους υποδέχθηκε με λουλούδια.

«Σήμερα, παρόλο που η Καμπότζη είναι μια φτωχή χώρα, η Καμπότζη πάντα ήταν βοηθούσε τη διεθνή κοινότητα να λύσει τα προβλήματα που ο κόσμος και η περιοχή μας αντιμετωπίζουν», είπε ο πρωθυπουργός στους πρώτους που αποβιβάστηκαν.

Μέτρα ενίσχυσης σε επιχειρήσεις
Η πόλη της Σανγκάης εξέδωσε νέα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις ξένες εταιρίες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή, ακολουθεί την ανακοίνωση 28 μέτρων υποστήριξης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων, που είχαν ρόλο στην μάχη κατά της επιδημίας, μέσω της μείωσης ή της εξαίρεσης καταβολής ενοικίων ή της εισαγωγής φορολογικών ελαφρύνσεων, ώστε και οι ξένες επιχειρήσεις να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις κινεζικές.

Παράλληλα, το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να ενισχύει την διάθεση της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για την αύξηση της παραγωγής, τη μεταφορά των προϊόντων, αλλά και τον έλεγχο της ποιότητας των λαχανικών, των δημητριακών, αλλά και του κρέατος, των αυγών και του γάλακτος, όπως και άλλων αγροτικών και και κτηνοτροφικών προϊόντων.