Σαρηγιάννης – Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεταδοτικό ιό – Αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δέκα μέρες

233

Σαρηγιάννης – Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεταδοτικό ιό – Αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δέκα μέρες

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί καθώς τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες (2/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και επανέλαβε ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Το ίδιο δήλωσε σήμερα και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη «τρυπηθεί» να το κάνουν και τόνισε ότι τα test δεν προστατεύουν από τον ιό.

«Τα test δεν είναι το ίδιο με το εμβόλιο»
«Εάν οι αμφιβολίες ορισμένων ευσταθούσαν, τότε  τα μοντέλα που βασίζονται σε μαθηματικές εξισώσεις θα αποτύγχαναν οικτρά.  Άλλωστε, τα μοντέλα είχαν προβλέψει σωστά τόσο την αποκλιμάκωση της πανδημίας τον Μάιο με Ιούνιο όσο και την επανάκαμψή της με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα με την ελπίδα να μην αυξηθούν περισσότερο τα κρούσματα – Οι πρώτες αντιδράσεις και «τα αγκάθια» με τους ελέγχους
Παράλληλα, σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεταδοτικό ιό και ο εμβολιασμός είναι το πιο έξυπνο που μπορεί να κάνει κανείς, αυτή την στιγμή, καθώς τα rapid ή ακόμη και τα PCR test δεν είναι το ίδιο με το εμβόλιο, διότι δεν σε προστατεύουν από τον ιό. Θα δούμε κι άλλη αύξηση στα κρούσματα τις επόμενες δέκα μέρες».

Εκτίμησε δε ότι η αύξηση των tests που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα βελτιώσει την κατάσταση, σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα.

«Η πανδημία ρυθμίζεται από διεργασίες κοινωνικές, όπως το να πάει κανείς στο μπαρ, βιολογικές, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του ιού και περιβαλλοντικές, δηλαδή την επίδραση του καιρού, οι οποίες συνδυαζόμενες ερμηνεύουν την πανδημία», υπογράμμισε ο ίδιος και εκτίμησε ότι ένα 20% δεν θα εμβολιαστεί τελικά.

«Στόχος είναι να φτάσουμε στο 80 % της ανοσίας, οπότε συνδυαστικά με το ποσοστό που θα νοσήσει, θα φτάσουμε στο 90 % της ανοσίας», κατέληξε.

Πηγή: in.gr