Σανγκάη: Απελπισία στα στρατόπεδα – Οι πλούσιοι προσπαθούν να φύγουν από την Κίνα

451

shanghai_lockdown_xr

Πολλά είναι τα προξενεία που μεριμνούν για τα διαδικαστικά, επιχειρώντας να απομακρύνουν τους πολίτες τους το συντομότερο δυνατό –  Πληθαίνουν οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν ανησυχία, προβληματισμό, αλλά και δυσπιστία ως προς το τι ακριβώς ενδέχεται να συμβαίνει στη Σανγκάη.

Ο πλανήτης έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια πανδημίας. Εμβόλια, φάρμακα και μάσκες, αποτελούν πολύτιμα όπλα στη φαρέτρα κατά της πανδημίας, επιτρέποντας μία σχετική επιστροφή στην κανονικότητα. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας, όμως, αλλάζει τα δεδομένα. Μοιάζει, πάντως, να μην πείθει, με διάφορους επιστήμονες να αναρωτιούνται «αν συμβαίνει κάτι άλλο….».

«Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε; Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργος. Δεν χρειάζονται, όμως, αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», σχολιάζει ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον 2 του κορωνοϊού και όχι για κάτι καινούριο. Ανακοίνωση αναφορικά με τις εξελίξεις στη Σαγκάη εξέδωσε και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξη νέας παραλλαγής του κορωνοϊού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Τότε, πώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την πρωτοφανή καραντίνα που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη; Αυτή είναι που έχει προκαλέσει μαζική φυγή ξένων φοιτητών και εργαζόμενων στον τομέα της εκπαίδευσης, η οποία και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κάποια από τα καλύτερα σχολεία της πόλης έχουν μείνει δίχως προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι η λειτουργια τους είναι πρακτικά αδύνατη. Πολλά είναι τα προξενεία που μεριμνούν για τα διαδικαστικά, επιχειρώντας να απομακρύνουν τους πολίτες τους το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα