«Σαν δυο σταγόνες» : Η θεατρική πρεμιέρα που έκανε αίσθηση!

Πραγματοποιήθηκε χθες η υπέροχη πρεμιέρα της παράστασης «Σαν δύο σταγόνες νερό», μία μεταφορά της αστυνομικής νουβέλας «Double Image», στο θέατρο, με την υπογραφή του Δημήτρη Βλάσση.

Το θεατρικό «Σαν δύο σταγόνες νερό» είναι μία παράσταση, που μας έκανε να γελάσουμε, να προβληματιστούμε και ίσως να ταυτιστούμε σε κάποια σημεία. Είναι μία πολύ όμορφη δουλειά από όλους τους συντελεστές της.

Το 1955 ο Άγγλος συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου Roy Vickers  δημοσιεύει μία αστυνομική νουβέλα με τίτλο “Double Image”. Ένα χρόνο μετά, δύο θεατρικοί συγγραφείς, οι Mac Dougall και Ted Allan – γνωστότεροι σαν κινηματογραφικοί σεναριογράφοι, ο  Mac Dougall  για τα «Άνθρωπος με το Λευκό Κοστούμι», «Το ποντίκι που βρυχάται» και ο Ted Allan για την «Ερωτική Θύελλα» του Τζων Κασσαβέτη – διασκευάζουν την νουβέλα σε σπαρταριστή θεατρική κωμωδία με τον ίδιο τίτλο. Η εν λόγω διασκευή ενθουσιάζει τον sir Laurence Olivier που σπεύδει να αναθέσει στον Murray Macdonald το ανέβασμά της, στο London Savoy Theatre, την θεατρική περίοδο 1956-57, με τον πασίγνωστο Richard Attenborough στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια το έργο διασκευάζεται από τον γαλλορώσο συγγραφέα, Gabriel Arout- γνωστό για τις επιτυχείς θεατρικές διασκευές του κλασσικών ρωσικών μυθιστορημάτων- και στις 3 Σεπτεμβρίου 1959 ανεβαίνει στο Παρίσι, στο Théâtre de la Michodière, με τίτλο Gog et Magog, με τον Francois Perier – γνωστό στο ελληνικό κοινό από την συμμετοχή του στο Ζ του Γαβρά- και τους Jaquelin Mailan, Rene Blancard, Teddy Bilis, Josette Harmina και Roger Carelκαι παίζεται επί 4 χρόνια σε πάνω από 1000 παραστάσεις. (Ενδυματολόγος της παράστασης ο Pierre Balmain). Το έργο φτάνει στην Ελλάδα- στην διασκευή του Arout- και παίζεται το 1960-61 στο θέατρο «Κεντρικόν»  με τίτλο «Ο δειλός κι ο τολμηρός» από τους Δημήτρη Χορν, Σπύρο Μουσούρη, Κώστα Ρηγόπουλο, Σμάρω Στεφανίδου, Μηνά Χρηστίδη και Βούλα Χαριλάου. Από εντελώς άλλη διαδρομή το έργο φτάνει από το Παρίσι στα χέρια του μεταφραστή, διασκευάζεται επί το… κωμικότερον και παρουσιάζεται με τίτλο «Σαν δυο σταγόνες» από την Ομάδα Θεατρικής Άσκησης και υπό την αιγίδα της Δ-Β Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Λόγω και του αστυνομικού ενδιαφέροντος της κωμωδίας δεν αποκαλύπτονται στοιχεία της υπόθεσης.

 

Η Δ-Β είναι  Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με αντικείμενο τον Πολιτισμό.  Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της- εκθέσεις, εκδόσεις, ομιλίες, αρχιτεκτονική, θέατρο- έχει διοργανώσει, από το 1979, με συντονιστή τον Δημήτρη Βλάσση και μεταλαντούχους ερμηνευτές, θεατρικές παραστάσεις-πειράματα κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου, αρχαίας τραγωδίας, αμερικανικού μιούζικαλ, θεάτρου του Δρόμου, επιθεώρησης και μουσικών διασκευών ελληνικών κινηματογραφικών κωμωδιών.

Μετάφραση: Θ. Βλάσσης

Σκηνοθεσία, σκηνικό: Δημήτρης  Βλάσσης

Ζωγραφικά πανώ: Βάσω Τρίγκα

Μουσική: Γιάννης Παπαδημητρίου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Διεύθυνση σκηνής: Κώστας Παπαδόπουλος

Επικοινωνία: Κατερίνα Παπαγιάννη

 

Διανομή (κατά σειράν εμφανίσεως)

 

ΖΗΝΟΒΙΑ ΜΠΙΛΙΝΓΚΛΥ Κατερίνα Γεωργιάδου

ΕΛΣΑ ΤΕΝΓΚΟΥΙΝ Διδώ Δημητριάδου

ΔΑΥΙΔ ΤΕΝΓΚΟΥΙΝ Γιάννος Οικονομίδης

ΤΖΟΥΛΥ ΤΕΝΓΚΟΥΙΝ Γιάννος Οικονομίδης

ΕΡΝΕΣΤΙΝ ΤΕΝΓΚΟΥΙΝ Αλεξάνδρα Μητσέλου

ΘΟΥΕΪΤΣ  Κωστής Παπαδάκης

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΓΚΟΡΝΤΟΝ  Μιχάλης Μανιάρας

Λίγα λόγια για το Δημήτρη Βλάσση:

Ο Δημήτρης Βλάσσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946, απεφοίτησε από το Ε.Μ.Π. το 1969 και έκτοτε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ασχολήθηκε με την Τεχνική Εκπαίδευση ως καθηγητής του Αρχιτεκτονικού σχεδίου. Συμμετέχει ενεργά στην προβολή και την προβληματική της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, γενικότερα, με ομιλίες, διαλέξεις, άρθρα κλπ, και με τα βιβλία του Σημειώματα στη δομή του σημερινού σπιτιού και Δημήτρης Βλάσσης: Αρχιτεκτονική, Design, Γλυπτική, Θέατρο και τη μελέτη του περί “Σκηνοθεσίας της αρχιτεκτονικής”. Έχει έντονη παρουσία στη γλυπτική με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία. Παράλληλα ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης, σκηνογράφος, συγγραφέας, και με την λογοτεχνία με το βιβλίο του Παραμυθάκια παρά θιν’ αλός.

Εδώ είναι και μερικά στιγμιότυπα:

 Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.