Σάλπισε «επίθεση» για το τέταρτο κύμα της πανδημίας – SMS στους ανεμβολίαστους αλλά και για την τρίτη δόση

447

Ανησυχία από το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων –  «Πάνω από το σημείο συναγερμού» η Βόρεια Ελλάδα με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει το 95,7% – Ποια μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι

Ρεκόρ έτους κατέγραψε χθες ο κορονοϊός στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν 4.696 νέα κρούσματα, σημαίνοντας γενικό συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα. Η έκρηξη των νέων μολύνσεων ξεπέρασε ακόμη και την κορύφωση της πανδημίας μετά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου (δεδομένου ότι την Τρίτη 24 Αυγούστου τα κρούσματα άγγιζαν τα 4.608), θέτοντας στο τραπέζι εισηγήσεις για νέα μέτρα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δυσμενέστερη εικόνα καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν χθες 872 νέα κρούσματα (ενώ στην Αττική 923), αναμοχλεύοντας μνήμες από τον περασμένο, «μαύρο Νοέμβριο», όπου η πόλη βρέθηκε σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ, μετρώντας δεκάδες νεκρούς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το ενδεχόμενο αναβίωσης των περυσινών εικόνων στη συμπρωτεύουσα ενισχύουν αφενός οι τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης και αφετέρου τα τριψήφια κρούσματα σε όλους τους όμορους νομούς λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη, εντείνοντας την ανησυχία για εκτόξευση του αριθμού νοσούντων και πιθανώς διασωληνωμένων στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, χθες καταγράφηκαν:

· 123 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

· 85 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

· 121 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

· 86 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

· 125 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών και

· 43 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

αποτυπώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη, «είμαστε πλέον πάνω από το όριο του συναγερμού, πολύ κοντά στις μέγιστες τιμές που καταγράψαμε τον περασμένο Απρίλιο. Για αρκετές εβδομάδες υπήρξε μία σχετικά ήπια αυξητική τάση γύρω από υψηλές τιμές ιικού φορτίου, όμως παρατηρούμε στις πιο πρόσφατες μετρήσεις ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται, που σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση τα ευρήματα που φέρνει στο φως η επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πόλης.

«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

Αναλύοντας τα ίδια στοιχεία, ο Καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε πως «η συμπεριφορά αυτή στα λύματα κατέδειξε ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην πόλη δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τη διασπορά μεταξύ των κατοίκων ούτε να οδηγήσει σε ένα μερικό κορεσμό σε μέτριο επίπεδο ιικού φορτίου» και παρατήρησε πως «αντίθετα, οδηγηθήκαμε σε μια ζώνη μεγάλης διασποράς σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Καραπάντσιο «όταν το ιικό φορτίο στη κοινότητα είναι τόσο υψηλό ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μπορεί να φτάσει το πενταπλάσιο των συμπτωματικών φορέων», ενώ την εκτεταμένη διασπορά επιτείνει και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, προσεγγίζοντας μόλις το 52.28%. Ακόμη χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν οι όμοροι νομοί ως προς το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και παρά τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων:

· Ημαθία: 51.02%

· Κιλκίς: 42.94%

· Πέλλα: 48.32%

· Πιερία: 43.69%

· Σέρρες: 47.68%

· Χαλκιδική: 49.33%

Την ίδια ώρα, «στο κόκκινο» παραμένουν και οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς 326 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες στη Λάρισα και 207 στην Μαγνησία αντίστοιχα, ενώ 102 στον Έβρο, 87 στην Ξάνθη και 62 στη Δράμα, θέτοντας σε υψηλή επιτήρηση και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων ημερών έρχονται να προστεθούν η υπέρβαση του ορίου των 1.000 νεκρών και των 400 διασωληνωμένων μέσα στον μήνα Οκτώβριο, κινητοποιώντας τους ειδικούς στην κατεύθυνση της λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Υπό αυτό το πρίσμα, τα βλέμματα όλων είναι συγκεντρωμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, καθώς αρκετοί επιστήμονες απευθύνουν τις τελευταίες ώρες αυστηρές προειδοποιήσεις αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το επόμενο διάστημα.

Περιγράφοντας ως οριακή ήδη την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη», συμπληρώνοντας πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες», αφού προέβλεψε ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε στα βράχια.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα