Ρόμαν Προτάσεβιτς, πόσο ακόμη θα ζήσει;;

του Γιώργου Τσιάκα

194

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή στη Λευκορωσία |  Tribune.gr

Διεθνής κατακραυγή από τη σύλληψη του 26χρονου δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ρόμαν Προτάσεβιτς τη προηγουμενη Δευτέρα, όταν το Boeing 737 της Ryanair που επέβαινε και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία δύο λεπτά πριν περάσει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, με την πρόφαση «απειλής βόμβας» και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μινσκ υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μαχητικών Mig-29.

Όταν οι 126 επιβάτες του αεροσκάφους αποβιβάστηκαν, η αστυνομία συνέλαβε τον δημοσιογράφο και τον οδήγησε στη φυλακή, μαζί με την Ρωσίδα σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Ο αρχισυντάκτης του Λευκορωσικού μέσου Belamova και δημοσιογράφος ειδήσεων της NEXTA, ήταν σφοδρός επικριτής του Λευκορώσου Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ είχε μπει και στη λίστα τρομοκρατών της κυβέρνησης από την KGB.

Κατηγορείται για διατάραξη της δημόσιας τάξης και υποκίνηση μίσους και εάν καταδικαστεί, θα εκτίσει 15ετη ποινή φυλάκισης.

Σε βίντεο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας αργά τη Δευτέρα, ο Προτάσεβιτς κοιτάζοντας τη κάμερα, ομολογεί ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρυσι και ότι είναι καλά στην υγεία του.

«Το προσωπικό, μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές» τόνισε.

Ο πατέρας του Προτάσεβιτς, Ντμίτρι, τόνισε στο Reuters ότι «είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός. Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά, πιστεύω ότι τον ανάγκασαν».