“Persona non grata” για τους Τούρκους ο Ακιντζί

463

Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την παραίτηση του ζητά ο ηγέτης του ακροδεξιού ΜΗΡ (και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν), Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Να ζητήσει συγγνώμη ζητά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Για δεύτερη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ανάφερε πως «θα είναι τρομακτικό να προσαρτηθεί η ‘βόρειος’ Κύπρος στην Τουρκία» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Είχαν προηγηθεί οι επικριτικές δηλώσεις του για την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Παραλήρημα Μπαχτσελί
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (γνωστός για τις εθνικιστικές του θέσεις) δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ακιντζί κατηγορώντας τον ότι «έχει αλυσοδέσει τους Τουρκοκυπρίους στα σχέδια των Ελληνοκυπρίων με στόχο να τους υποτάξει» ότι «έχει γυρίσει την πλάτη του στον τουρκικό λαό και την Τουρκία ενώ έπρεπε να τους ευχαριστεί» και ότι «αυτή η ντροπή και η ατιμία σε καμιά συνείδηση και καμιά πολιτική αντίληψη δεν θα έχει θέση».

Ο ακροδεξιός εταίρος του προέδρου Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «δεν αξίζει στον Μουσταφά Ακιντζί η καρέκλα που κατέλαβε. Γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας και αναπόφευκτο να παραιτηθεί αμέσως από την προεδρία και να παραδοθεί στην βούληση των Τουρκοκυπρίων» γιατί αλλιώς «δεν θα σβηστεί το αίμα που έχυσαν οι ήρωες μας στον Πενταδάκτυλο».

Ο ηγέτης του ΜΗΡ είπε ότι οι «θλιβερές» δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί «αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την ανέμπιστη νοοτροπία του, την προβληματική και σκανδαλώδη στάση του». Και συνέχισε το παραλήρημα: «Αντί να υπερασπίζεται με τιμιότητα τα ιστορικά δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αυτό το άτομο που ρίχνει νερό στον μύλο του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που κάνει μαύρους σχεδιασμούς στην Μεσόγειο και που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, έχει αποκοπεί εντελώς από την εθνική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα στρέφεται ενάντια στις άγιες μνήμες των ηρώων μας και υπερασπιζόμενος το επείγον της λύσης επιλέγει προβοκατόρικο λεξιλόγιο υποχώρησης και παράδοσης».

Ο ηγέτης του ΜΗΡ υποστήριξε ότι η αναφορά Ακιντζί «δεν είναι μόνο ντροπιαστική αλλά αποτελεί και έχθρα εναντίον της Τουρκίας η οποία δεν θεραπεύεται».

Ενόχληση στο AKP
Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν ήχησαν καλά ούτε στα αυτιά του εκπροσώπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ. «Ο Ακιντζί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη σεβασμού που επέδειξε προς την Τουρκία και το έθνος μας» δήλωσεο Τσελίκ καταδικάζοντας τις δηλώσεις Ακιντζί που «κακοποιούν τα εθνικά επιτεύγματα και τις αξιοσέβαστες προσωπικότητες» που έχει να επιδείξει η Τουρκία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης (5/2) την υποψηφιότητά του για επαναδιεκδίκηση της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Αγαπητός στους Τουρκοκυπρίους
Όπως μεταδίδει ο συνεργάτης της «Εφ.Συν.» στην Κύπρο, Κυριάκος Πιερίδης, ο Ακιντζί στεγάζει την προεκλογική του καμπάνια κάτω από δύο άξονες: εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα! Η υποστήριξη που διαθέτει σήμερα, είναι πολλαπλάσια από το αθροιστικό ποσοστό μικρών κεντροαριστερών κομμάτων που τον στηρίζουν και με συγκρατημένους υπολογισμούς ξεπερνά το 30%.

Το ποσοστό αυτό τού δίνει εισιτήριο για τον β΄ γύρο και τον φέρνει στα ίσα με τον βασικό αντίπαλό του στις εκλογές, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ερσίν Τατάρ. Ο Τατάρ, παρά το γεγονός ότι ηγείται ενός ιστορικού δεξιού κόμματος με ποσοστό 40%, δεν συγκεντρώνει καν τους κομματικούς οπαδούς του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.