“Κλωτσοσκούφι” της Ευρώπης οι πρόσφυγες – Το ελλιπές και επικίνδυνο σχέδιο

615

Από πλευράς του το υπουργείο Μετανάστευσης φαίνεται να «σηκώνει» ψηλά του θέμα της αποσυμφόρησης των καμπ, κάνοντας γνωστό ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας.

Μπαλάκι στα χέρια της κυβέρνησης έχουν γίνει οι πρόσφυγες που κατάφεραν να πάρουν –επιτέλους- άσυλο, οι οποίοι ήλπιζαν ότι αφού λάβουν την μπλε σφραγίδα θα τελείωνε το μαρτύριό τους.

Φαίνεται επομένως ότι ούτε οι «νόμιμοι» μετανάστες δε χωράνε στην καρδιά της Ελλάδας και ίσως γι αυτόν τον λόγο, τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση να επιμένουν τόσο στο θέμα του επαναπατρισμού, την ώρα που ο γερμανικός τύπος επιμένει στις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Από πλευράς του το υπουργείο Μετανάστευσης φαίνεται να «σηκώνει» ψηλά του θέμα της αποσυμφόρησης των καμπ, κάνοντας γνωστό ότι περίπου 2.000 πρόσφυγες έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι «αδειάζουν» τα καμπς δε φαίνεται να οδηγεί απαραίτητα στη λύση, καθώς το μόνο που φαίνεται να έχει καταφέρει το «σχέδιο» αυτό, είναι απλώς να μετατοπίσει το πρόβλημα αυτό εκτός των δομών στην ενδοχώρα και εκτός… κλειστών θυρών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινούν οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, με τον γερμανικό τύπο να εμφανίζεται «καυστικός» προς τις προτάσεις του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση της κοινής πολιτικής ασύλου στην ΕΕ κάνοντας λόγο για σχέδια «Μόριας για κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Εκτοπισμένο το 1% της ανθρωπότητας
Περισσότεροι από το 1% της ανθρωπότητας ή ο ένας στους 97 ζει σήμερα εκτοπισμένος, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της και υπογραμμίζει ότι αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, επισημαίνεται ότι 79,5 εκατομμύρια άτομα ήταν εκτοπισμένα στα τέλη του 2019, εκ των οποίων 45,7 εκατομμύρια ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι σε άλλες περιοχές της χώρας τους. Από τους υπόλοιπους, 4,2 εκατομμύρια ήταν αιτούντες άσυλο και 29,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλοι αναγκαστικά εκτοπισμένοι εκτός της χώρας τους.

Στα τέλη του 2018, ο αριθμός των εκτοπισμένων ήταν 70,8 εκατομμύρια. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυτή η αύξηση οφείλεται στον νέο ανησυχητικό εκτοπισμό το 2019, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Σαχέλ, την Υεμένη και τη Συρία (η τελευταία βρίσκεται στο δέκατο έτος συγκρούσεων και μετρά μόνη της 13,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εσωτερικά εκτοπισμένους).

Ο δεύτερος λόγος είναι η καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης των κατοίκων της Βενεζουέλας εκτός της χώρας τους, καθώς «πολλοί από αυτούς δεν είναι νόμιμα καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, αλλά για τους οποίους απαιτούνται ρυθμίσεις προστασίας», διευκρινίζεται.

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους συγκαταλέγονται πολλά παιδιά, περίπου 30-34 εκατομμύρια υπολογίζει η έκθεση, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ολόκληρο τον πληθυσμό της Αυστραλίας, της Δανίας και της Μογγολίας μαζί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Εξάλλου, το 80% των εκτοπισμένων στον κόσμο βρίσκονται σε χώρες ή περιοχές που πλήττονται από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό και πολλές από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν κλιματική αλλαγή και άλλους κινδύνους καταστροφών.

Επαναπατρισμός 5000 προσφύγων
Η επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, Mirwais Samadi, και τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αυτό, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω του επαναπατρισμού έως 5.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και επιστρέφουν με τη βούλησή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Δείτε επίσης: Τέλος εποχής – Γιατί αλλάζουν logο γνωστά προϊόντα μετά τη δολοφονία Φλόιντ
Ο κ. Samadi τόνισε ότι η χώρα του θα συμβάλλει έμπρακτα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος. Παρομοίως, επικοινωνία είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα, Shorsh Khalid Said, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

Η πρώτη μετακίνηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του COVID-19, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγκλωβισμένοι σε μακροπρόθεσμο εκτοπισμό
Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) των προσφύγων έχουν παγιδευτεί σε καταστάσεις μακροπρόθεσμου εκτοπισμού, για παράδειγμα η κατάσταση στο Αφγανιστάν βρίσκεται στην πέμπτη δεκαετία. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εκτοπίζονται διασυνοριακά προέρχονται από πέντε χώρες: Τη Συρία, τη Βενεζουέλα, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και τη Μιανμάρ.

Τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, παγκοσμίως, φιλοξενεί η Τουρκία με 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους και ακολουθούν η Κολομβία (1,8 εκατομμύρια), το Πακιστάν (1,4 εκατομμύρια), η Ουγκάντα (1,4 εκατομμύρια) και η Γερμανία (1,1 εκατομμύρια). Το 2019 οι εκτοπισμένοι υπέβαλαν δύο εκατομμύρια νέα αιτήματα ασύλου, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον μεγαλύτερο αποδέκτη νέων αιτήσεων (301.000) και ακολουθούν το Περού (259.800), η Γερμανία (142.500), η Γαλλία (123.900) και η Ισπανία (118.300). Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 74.900 αιτήματα ασύλου.

Επίσης, η έκθεση τονίζει τις μειωμένες προοπτικές των προσφύγων να έχουν ένα γρήγορο τέλος στη δυστυχία τους. Όπως σημειώνεται, στη δεκαετία του 1990 κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάθε χρόνο. Αντίθετα, κατά την τελευταία δεκαετία αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στους περίπου 385.000.

«Η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου»
«Η Γερμανία έχει θέσει υψηλούς στόχους για την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου», γράφει σε διαδικτυακό της άρθρο με τίτλο «Μια Μόρια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;» η Die Zeit, στο οποίο σημειώνει:

«Στις προτεραιότητες του Βερολίνου βρίσκεται η μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, όπως είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο ο χριστιανοκοινωνιστής υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

»Τόσο ο υπουργός, όσο και οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και οργανώσεις υπέρ του ασύλου, όπως η γερμανική Pro Asyl, συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό επείγει. Διαφωνούν ωστόσο στο πως.

»Ηδη η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών έχει εκφράσει αντιρρήσεις στα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού, στα οποία συμφώνησαν τον Φεβρουάριο συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες. Βασικό σημείο διαφωνίας της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών είναι η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία πριν από κάθε διαδικασία ασύλου θα πρέπει να γίνεται μια, όπως αποκαλείται, “προεξέταση”.

»Σε περίπτωση που σε αυτήν διαπιστωθεί εύκολα ότι ο αιτών δεν χρήζει προστασίας, τότε δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ και θα ακολουθεί η απέλαση ή επαναπροώθηση. Μόνο πρόσφυγες με πολλές πιθανότητες χορήγησης ασύλου θα διανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπέρ μιας «χαλαρής αλληλεγγύης»
»Η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει την “προεξέταση” σημειώνοντας ότι “οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε μια δίκαιη διαδικασία“.

»Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και στα σχέδια Ζεεχόφερ για υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής όσο διαρκεί η “προεξέταση”.

»Οι βουλευτές προτίθενται να συμφωνήσουν σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά θα μπορούσαν π.χ. να βρίσκονται και στη Γερμανία.

»Με άλλα λόγια οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές επιθυμούν την κατανομή όλων των προσφύγων αμέσως μετά την άφιξή τους σε προσφυγικά κέντρα παντού στην ΕΕ, όπου και θα εξετάζεται το αίτημα για άσυλο.

»Ανοιχτό παραμένει επίσης το ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί η κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει έτοιμος για διάλογο και κάνει λόγο για “χαλαρή αλληλεγγύη”, σύμφωνα με την οποία οι χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες θα πληρώνουν κάποιο ποσό ή θα αναλαμβάνουν υποχρεώσεις στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

»Καθοριστικές για τα επόμενα βήματα της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης θα είναι ωστόσο οι προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες εκκρεμούν απόν τον Μάρτιο, όταν αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Ξεκινά η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων
Την επανεκκίνηση του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ειδικότερα, είπε ότι «καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν προετοιμαζόμαστε για τη βασική φάση του προγράμματος το οποίο συντονίζεται από την Κομισιόν» και συμπλήρωσε ότι «μετεγκαταστάσεις 600 παιδιών και νέων ξεκινούν ξανά αυτό το μήνα με την επόμενη μεταφορά να είναι στις 27 Ιουνίου προς την Πορτογαλία» όπου θα μεταφερθούν 25 ανήλικοι.

Ο Ανταλμπέρ Γιανζ, σημείωσε ότι από τον Απρίλιο έχουν γίνει δύο επιχειρήσεις , προς τη Γερμανία (47 ανήλικοι) και το Λουξεμβούργο (12 ανήλικοι), ενώ εχθές οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ιρλανδία στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιανζ, οι μετεγκαταστάσεις θα γίνουν σταδιακά στη διάρκεια πολλών μηνών έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι χώρες μπορούν να υποδεχτούν καταλλήλως τους ανήλικους. Παράλληλα, έκανε έκκληση για αλληλεγγύη από όλα τα κράτη-μέλη.

Πηγή: in.gr