Πύρινος εφιάλτης ανά την Ελλάδα – Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα

208

fotia-m3

Έκτη νύχτα αγωνίας στη Ρόδο – Μεγάλη αναζοπύρωση κοντά στη Μάλωνα – Τεράστιο το μέτωπο στο Αίγιο – Απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα – Κινήθηκε προς Διακοφτό και Ακράτα η φωτιά – Μήνυμα του 112 «εκκενώστε τώρα από Τράπεζα προς Ακράτα»

Μάχη με τις φλόγες, σε πολλά μέτωπα, δίνουν οι πυροσβέστες και σήμερα, Κυριακή, ημέρα κατά την οποία κορυφώνεται το κύμα καύσωνα. Μόνο σήμερα εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη. Το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις.

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που καίει ανεξέλεγκτα για 6η συνεχή ημέρα. Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Οικισμοί και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν από κατοίκους και τουρίστες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κατάσταση στα μέτωπα διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Δόθηκε νέα εκκένωση 112 από Βιγλατουρι και Νισσακιον. Έχουν καταπλεύσει ημεροπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης.

Ρόδος Γενικά ύφεση. Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι – Ασκληπιείο – Λαερμα χωρίς ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλωνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη χωρίς εστίες.

Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Αίγιο: Η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της ΕΟ στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα.

Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά.

Η φωτιά στο Αίγιο απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτηκα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα. Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα