Πυρηνική συμφωνία του Ιράν – Τις εντάσεις μετριάζει ο Τζέρεμι Χαντ

Της Χρύσας Σκουρολιάκου
15.07.2019 | 13:03 Σχολιάστε αυτό το άρθρο
Print This Post

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ ξεκινά μια νέα μάχη για να μετριάσει τις εντάσεις στον Κόλπο σταματώντας την εξάπλωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Ο κ. Hunt συναντά τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να εκφράσει ανησυχίες για το γεγονός ότι το Ιράν παραβιάζει ορισμένες από τις δεσμεύσεις του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το το Ιράν που περιορίζει τις πυρηνικές δραστηριότητες σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Το Σάββατο, ο κ. Hunt είπε ότι το δεξαμενόπλοιο, που κρατήθηκε από την Royal Marines νωρίτερα αυτό το μήνα, θα μπορούσε να απελευθερωθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυημένο ότι το πετρέλαιο που μεταφέρει δεν είναι δεσμευμένο για τη Συρία.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC έκανε μία ανάλυση πάνω στο θέμα του Ιράν ο James Robbinson:

«Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κάνουν μια έντονα διατυπωμένη παρέμβαση για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης στις σχέσεις με το Ιράν σε κάτι πολύ χειρότερο: ένοπλες συγκρούσεις.

Το επίκεντρο της κοινής τους δήλωσης είναι η ανάγκη να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε υπέρ των αυξανόμενων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Πρόκειται για συμφωνία που το Ιράν λέει τώρα ότι παραβιάζει διότι δεν προσφέρει τα υποσχεθέντα οικονομικά οφέλη.

Ωστόσο, η Theresa May, ο Emanuel Macron και η Angela Merkel δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον κίνδυνο να καταργηθεί η πυρηνική συμφωνία υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και την απόφαση του Ιράν να μην εφαρμόσουν πλέον βασικά μέρη της συμφωνίας».

Παρ΄ όλα αυτά η συμφωνία είναι δύσκολη γιατί, το 2018, ο Donald Trump δήλωσε ότι θα αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που υπογράφηκε υπό τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα άλλα μέρη επέκριναν την απόφαση του κ. Trump και δήλωσαν ότι παρέμειναν αφοσιωμένα στη συμφωνία.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.