Πρωτιά του Sinn Fein δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών

304

Θέση στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές διεκδικεί το Sinn Fein, το αριστερό εθνικιστικό κόμμα και πρώην πολιτικό σκέλος του ΙRA, που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών φαίνεται ότι έρχεται πρώτο, λαμβάνοντας πάνω από 24% των ψήφων.

Για «επανάσταση της κάλπης» μίλησε η ηγέτιδα του κόμματος Μάρι Λου ΜακΝτόναλντ, η οποία σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: «Πρόκειται για ιστορικές εκλογές. Αλλάζουν το σχήμα της ιρλανδικής πολιτικής πραγματικότητας. Και είναι μόνο η αρχή. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αποκλεισμό από τις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Το κόμμα εκπροσωπεί το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δημοκρατικό».

Το 24,5% που δίνουν στο Sinn Fein τα πρώτα αποτελέσματα για την πρώτη κατανομή των εδρών εξασφαλίζουν για το κόμμα διπλάσιες έδρες από αυτές που είχε κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια. Το κεντρώο Fianna Fail φαίνεται ότι εξασφαλίζει 22,89% των ψήφων και το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ Fine Gael 21,93%.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 62,4% και μέχρι στιγμής έχουν εκλεγεί μετά βεβαιότητας 16 βουλευτές σε σύνολο 160, μεταξύ των οποίων και η αρχηγός του Sinn Fein. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για τη δεύτερη κατανομή των εδρών.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος στην Ιρλανδία, που είναι ένα μείγμα μονοεδρικού και αναλογικού συστήματος, το Sinn Fein βρίσκεται σε περισσότερο αδύναμη θέση. Είχε μόνο 42 υποψήφιους βουλευτές και για να μπορέσει να σχηματίσει το ίδιο κυβέρνηση θα πρέπει να βρει συμμάχους στα μικρότερα αριστερά κόμματα που θα στηρίξουν το πρόγραμμά του.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Fine Gael και Fianna Fail, καθώς είχαν υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες, θα μπορέσουν να κερδίσουν περισσότερες έδρες στη δεύτερη κατανομή, που προβλέπει αναλογική κατανομή των εδρών, αυξάνοντας την ικανότητά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο, το Sinn Fein θα έχει αρκετές έδρες για να καταστεί ο «μικρός εταίρος» μιας κυβέρνησης που θα σχηματίσει κάποιο από τα δύο αυτά κόμματα.

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολες, καθώς και τα δύο κεντροδεξιά κόμματα έχουν δηλώσει δεν θα συνεργαστούν με το Sinn Fein, λόγω του πολιτικού παρελθόντος του, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει ως «όπλο» εναντίον του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάντως, ο ηγέτης του Fianna Fail, Μάικλ Μάρτιν, που ισχυριζόταν προεκλογικά ότι θα είναι ο νικητής, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός.

«Οι πολιτικές μας και οι αρχές μας δεν έχουν αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η χώρα έρχεται πρώτη», είπε από το Κορκ, όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν συνεργασία με το Sinn Fein. Και τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, παραπέμποντας στον IRA και τις σχέσεις του με το Sinn Fein.