Πρωθυπουργός Σερβίας: Απόπειρα… πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Βούτσιτς

432

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντρ Βουλίν δήλωσε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου του και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ερευνάται από το τμήμα της Εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρανάμπιτς χαρακτήρισε τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του προέδρου της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως απόπειρα πραξικοπήματος, με δηλώσεις της στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Pink.

Και «ξένες υπηρεσίες»
Σύμφωνα με την ίδια, στην υπόθεση εμπλέκονται λειτουργοί του κυβερνώντος κόμματος και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι τηλεφωνικές υποκλοπές του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος… Νομίζω ότι πρόκειται για συγκέντρωση ανθρώπων στις υπηρεσίες ασφαλείας, κυρίως στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στο οποίο ανήκω.

»Αυτή η ομαδοποίηση περιλαμβάνει εγκληματικές οργανώσεις, τη μαφία και μέρος των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία καθώς και μέρος του συστήματος δικαιοσύνης και, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει παρέμβαση από ξένες υπηρεσίες», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

«Να αποσταθεροποιηθεί η Σερβία»
Ο στόχος, είπε, ήταν «να αποσταθεροποιηθεί η Σερβία απομακρύνοντας φυσικά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον Βούτσιτς».

Οπως έγραψε η σερβική εφημερίδα Kurir, οι βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου τον Ιούλιο του 2020 ήταν μια προσπάθεια ανατροπής του σέρβου προέδρου και του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από «αποστάτες στις δυνάμεις ασφαλείας».

Το σαμποτάζ στην πρόληψη των επιθέσεων χούλιγκαν, σημειώνει η εφημερίδα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο 20 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν μπροστά από την Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αντιπολίτευσης και μόνο επτά μπροστά από τα κτίρια της τηλεόρασης και το ραδιόφωνο, που ήταν τα πιο καυτά σημεία εκείνο το απόγευμα.

Η Kurir γράφει ότι η απόπειρα ανατροπής του προέδρου «ξεκίνησε από τα μέσα» και σχεδιάστηκε προσεκτικά και συντονίστηκε με αστυνομικούς που «ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς».

Υποκλοπές σε 1.572 συνομιλίες
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντρ Βουλίν ανέφερε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ της 7ης Μαρτίου ότι ο αρχηγός του κράτους και τα μέλη της οικογένειάς του είχαν υποστεί υποκλοπές σε 1.572 συνομιλίες τους.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών και ότι η υπόθεση και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ερευνάται από το τμήμα της Εισαγγελίας για το οργανωμένο έγκλημα, μετέδωσε η RIA Novosti.

Πηγή: in.gr