Πρώτες συμφωνίες αλλά και υψηλοί τόνοι στη συνάντηση των «Big 4»

192

Έπειτα από πολύωρη συνάντηση, οι «4» ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου επιβεβαίωσαν ότι… διαφωνούν στα βασικά ζητήματα, ωστόσο κατάφεραν να φτάσουν σε  ένα μίνιμουμ συμφωνίας σε συγκεκριμένα θέματα.

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε χθες (Τετάρτη) το ιστορικό ραντεβού με τους ισχυρούς άνδρες των ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (Ιβάν Σαββίδης, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος αντίστοιχα), οι οποίοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ), ο Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League), ο Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών της UEFA) και άλλα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη των FIFA – UEFA.

Τελικά, έπειτα από περίπου 4 ώρες, οι «4» επιβεβαίωσαν ότι… διαφωνούν στα βασικά ζητήματα, ωστόσο κατάφεραν να φτάσουν σε ένα μίνιμουμ συμφωνίας σε ορισμένα θέματα. Επίσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους, χωρίς όμως να προσδιορίσουν από τώρα, συγκεκριμένο χρόνο και τόνο της νέας συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι, καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις.

Τι συμφωνήθηκε

⇒ Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ τον Ιούνιο και όχι το φθινόπωρο όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι σήμερα.

⇒ Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τους διαιτητές των φετινών πλέι οφ. Όπως αποφασίστηκε, μόνο ξένοι διαιτητές θα οριστούν για να σφυρίξουν αυτά τα ματς.

⇒ Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι στο τέλος της φετινής σεζόν, θα αποχωρήσει η επιτροπεία των FIFA – UEFA.

Δεν υπήρξε καμία απόφαση για πρόεδρο κοινής αποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι ή δεν τέθηκε το ζήτημα ή δεν πέρασε.

Τι ειπώθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση:

⇒ Υπήρξε οξύτατη επίθεση από πλευράς Μαρινάκη κατά του προέδρου της ΕΠΟ. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού φέρεται να διάβασε 10σελιδο κείμενο που αποτυπώνει τη θέση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ για όλα τα βασικά θέματα, στο πνεύμα των καταγγελιών και των επιστολών στις οποίες έχει προβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν η ομάδα του Πειραιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μαρινάκης αποχώρησε από την αίθουσα όταν έλαβε τον λόγο ο Β. Γραμμένος και επέστρεψε μετά την ομιλία του.

 

⇒ Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναφέρθηκαν στον αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, λέγοντας προς τους εκπροσώπους των FIFA – UEFA, πως θα έπρεπε να τον είχαν αντικαταστήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

⇒ Ο Ζόραν Λάκοβιτς άφησε αιχμές για τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές σε ΕΠΟ και επιμέρους Ενώσεις, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να αντιδρά άμεσα.

 

Οι δηλώσεις

Μετά το πέρας της συνάντησης, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες προχώρησαν σε δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για 20 και πλέον χρόνια, συζητιόταν το θέμα της ανανέωσης των αθλητικών ομοσπονδιών. Κάτι που έγινε πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση. Για πέντε και πλέον χρόνια γινόταν συζήτηση για μια συνύπαρξη σε ένα τραπέζι των παραγόντων των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Αυτή έγινε με τη συνεργασία των κεντρικών στελεχών της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ.

»Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή συνάντηση δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, όμως έβαλε μια σειρά. Είμαι βέβαιος ότι αύριο θα επικυρωθούν όσα ειπώθηκαν σήμερα και θα πάμε παραπέρα. Η δουλειά δεν σταματά και σήμερα έγινε μια καλή αρχή.»

Από την πλευρά του, ο Χέρμπερτ Χούμπελ (εκπρόσωπος των FIFA – UEFA) δήλωσε: «Εγώ, όντας Αυστριακός, δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά. Εδώ είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου».