Προσφυγικό : Παιδιά, γυναίκες και ευπαθείς ομάδες εκτεθειμένοι στους κινδύνους της πανδημίας

570

Ευπαθείς ομάδες, παιδιά και γυναίκες αναγκάζονται να βρουν τρόπους να τα καταφέρουν να επιβιώσουν παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ενώ η πανδημία φαίνεται «έκλεισε» την πόρτα σε μια μοναδική ευκαιρία για επανασυνδέσεις συνόδευτων προσφυγόπουλων.

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, όπου χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα με τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και την πανδημία του κοροναϊού.

Ευπαθείς ομάδες, παιδιά και γυναίκες αναγκάζονται να βρουν τρόπους να τα καταφέρουν να επιβιώσουν παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ενώ η πανδημία φαίνεται «έκλεισε» την πόρτα σε μια μοναδική ευκαιρία για επανασυνδέσεις συνόδευτων προσφυγόπουλων.

Την ίδια ώρα οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις απροστάτευτες γυναίκες μέσα στα καμπ, που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στη Ριτσώνα έχει σημάνει συναγερμός, καθώς συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 23 κρούσματα, οδηγώντας το καμπ, το οποίο φιλοξενεί 2.000 πρόσφυγες, σε καραντίνα.

Νωρίτερα πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο ακόμα κρούσματα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

«Παγώνουν» οι επανασυνδέσεις με Βρετανία
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα, τόσο με τον κοροναϊό όσο και για το προσφυγικό, δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι έχουν «παγώσει» οι επανασυνδέσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και με πρόφαση τον κοροναϊό πολλές χώρες θυμήθηκαν ξαφνικά τα ασυνόδευτα παιδιά στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, η διαδικασία μεταφοράς τους καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη λόγω των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για την προστασία από την πανδημία.

Έτσι, ο εγκλωβισμός των παιδιών αυτών υπό απάνθρωπες συνθήκες διαιωνίζεται.

Μάλιστα, αποτροπιασμό προκαλούν οι πρόσφατες εικόνες που έχουν έρθει στο φως και δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές αναγκάζουν τους νεοαφιχθέντες στα νησιά να παραμείνουν στο σημείο άφιξής τους, λόγω της 14ημερης καραντίνας σε ταξιδιώτες. Αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι αυτοί να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ενώ κύμα κακοκαιρίας μαίνεται στη χώρα.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν απροστάτευτοι σε ελληνικά καμπ
Μία δικηγόρος, η Αναστασία Σολόποβα, εργάζεται για να βοήθησει έναν 15χρονο από το Κουβέιτ που βρίσκεται και αυτός στη Σάμο να επανασυνδεθεί με τον αδερφό του στη Βρετανία.

«Υπάρχουν υποχρεώσεις τόσο στη Βρετανία όσο και στη χώρα όπου βρίσκεται το παιδί ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκπεραίωση της μεταφοράς. Το Home Office πρέπει να έχει ως κύριο μέλημα του την προστασία του ανήλικου σε όλες τις διαδικασίες της Σύμβασης του Δουβλίνου».

«Η Βρετανία πρέπει να δράσει άμεσα όσο ακόμα είναι δυνατές οι πτήσεις με ενδιάμεση στάση. Ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να μεταφέρουν τον πελάτη μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφορετικά ο πελάτης μου, ένα ασυνόδευτο και εξαιρετικά ευάλωτο αγόρι, θα παραμείνει για μήνες υπό επικίνδυνες συνθήκες στο ΚΥΤ της Σάμου».

Απροστάτευτες οι γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία
Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιζώσες/ντες έμφυλης βίας στη Μόρια, από την αρχή του έτους και ιδίως εν μέσω πανδημίας εκφράζει η Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας . Και κάνει έκκληση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για άμεση μεταφορά ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας του φορέα, που λειτουργεί στη Λέσβο με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι επιζώσες/ντες, αν και χρήζουν ειδικής μέριμνας, παραμένουν εγκλωβισμένες/οι στα νησιά και έχουν εξαιρετικά περιορισμένη προστασία.

Πρόκειται για γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές μορφές έμφυλης βίας στη χώρα καταγωγής τους, στο ταξίδι και στη χώρα υποδοχής. Αρκετές εξ αυτών είναι επιβαρυμένες με βασανιστήρια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ συχνά είναι μόνες μητέρες.

Δε δόθηκαν ποτέ προληπτικά μέτρα προστασίας
Η Parwana, προσφύγισσα από το Αφγανιστάν και κάτοικος της δομής της Ριτσώνας, μίλησε στην πρωτοβουλία Κανένας/ Καμία μόνη, δίνοντας μια εικόνα από «τα μέσα» για την καθημερινότητα των προσφύγων.

Στη μαρτυρία της καταγράφονται οι καθημερινές δυσκολίες των προσφύγων ήδη πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού, σχετικά με την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα και τις ρατσιστικές συμπεριφορές στα νοσοκομεία.

Στους κατοίκους της δομής ποτέ δεν δόθηκαν προληπτικά μέσα προστασίας, ενώ η πληροφόρηση σχετικά με τον ιό ήταν εξαρχής ελλιπής.

Εξαναγκάζονται έτσι να ζουν σε ένα απόλυτα επισφαλές περιβάλλον που θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία: Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι οι δύο πτέρυγες που προορίζονται για την προστατευμένη στέγαση μόνων γυναικών και μονογονεϊκών οικογενειών, εντός του ΚΥΤ, είναι ασφυκτικά γεμάτες (περίπου 400 γυναίκες και παιδιά), με αποτέλεσμα πολλές επιζώσες να ζουν πλήρως εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κινδύνους και σε έμφυλη βία, ιδίως όσες βρίσκονται στον άτυπο καταυλισμό του ελαιώνα (Olive Grove) έξω από το ΚΥΤ.

Αιτήσεις για προσλήψεις στα hotspot
Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 32 ατόμων για την πλήρωση της θέσης του διοικητή στις ανοιχτές δομές προσωρινής υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ικανότητα και εμπειρία συναφή με τα καθήκοντα της θέσης και γνώση σε καλό επίπεδο μίας τουλάχιστον ξένης, επίσημης γλώσσας κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση έχει διάρκεια ενός έτους.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, στις 8 μ.μ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο firstreception@firstreception.gov.gr, με θέμα στο μέιλ «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ».

Επίσης, σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 150 ατόμων ως έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας τριών μηνών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των κέντρων υποδοχής και Ταυτοποίησης και των προσωρινών δομών φιλοξενίας της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συνολικά θα προσληφθούν 150 άτομα στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, καθώς και στις δομές Μαλακάσας και Σιντικής. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 30 άτομα στο ΚΥΤ Λέσβο, από 15 άτομα στα ΚΥΤ Κω και Λέρου, από 20 άτομα στα ΚΥΤ Σάμου και Χίου και στις δομές Μαλακάσας και Σιντικής, καθώς και δέκα άτομα στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου.

Σημειώνεται ότι η προκήρυξη αφορά υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικών καθηκόντων, για την παροχή βοηθητικών εργασιών, ενώ το βασικό κριτήριο είναι η ύπαρξη εντοπιότητας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, στις 2 μ.μ., μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο firstreception@firstreception.gov.gr, με θέμα στο μέιλ «ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 3ΜΗΝΟΥ».