Προσφυγικό : «Ναι» στα κλειστά σύνορα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – Αόριστα ευχολόγια «άκουσαν» από ΕΕ

527

Σφοδρά πυρά δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι αποδέχτηκε την αποποίηση των ευθυνών της ΕΕ για το προσφυγικό. Ωστόσο έχει στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά για το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο. Πως διαγράφεται η στάση των κομμάτων. Που συμφωνούν και που διαφωνούν με την κυβέρνηση

Πέρα από τους κάποιους συμβολισμούς και αυτούς αμφιλεγόμενους, η παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι συγκεκριμένες εξαγγελίες τους προκαλούν αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα.

Ουσιαστικά οι μόνες χειροπιαστές ανακοινώσεις που έγιναν από την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν η χρηματοδότηση με 700 εκατομμύρια ευρώ (350 εκ. άμεσα και τα άλλα 350 εκ σε επόμενη φάση) καθώς και μια ομάδα ταχείας επέμβασης της Frontex,  επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.

 

Ήρθαν, είδαν και …έμαθαν το πρόβλημα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα 700 εκατομμύρια αφορούν τη φύλαξη των συνόρων και όχι τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού. Επί της ουσίας δηλαδή οι εξαγγελίες από τον Έβρο των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν δίνουν καμία απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι με όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Κοινώς κανείς εκ των ηγετικών παραγόντων της ΕΕ δεν απάντησε στο ζήτημα τι θα συμβεί με τη Λέσβο, τη Χίο και τ’ άλλα νησιά του Αιγαίου -που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων τις προηγούμενες μέρες- ακόμα και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη στον Έβρο.

Επί της ουσίας αυτό που επιβεβαιώθηκε από την παρουσία των Ευρωπαίων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, είναι η αξίωση των Βρυξελλών, η Ελλάδα να παίξει ρόλο αποθήκης και πορτιέρη ταυτόχρονα, σε μια Ευρώπη φρούριο που φλερτάρει ανοιχτά με την παραβίαση διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες.

Ακόμα και στην κυβέρνηση, αυτό που κυρίως κρατούν από τη σημερινή μέρα είναι το ότι με την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να καλέσει την ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κανείς πλέον στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη αποποιείται των ευθυνών της – ορθά κλείνουν τα σύνορα
Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι επί της ουσίας έχει αποδεχτεί το κλείσιμο των συνόρων και δεν σηκώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης για τη στάση της στον Έβρο συνεχίζει να την εγκαλεί για τους υπόλοιπους χειρισμούς της.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο MEGA πως σωστά έκλεισαν τα σύνορα από τη στιγμή που υπάρχει μαζική εισροή.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη ότι «συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών» και «αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης», καθώς «και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών».

Κουβέντα για το διαμοιρασμό των βαρών
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία».

Εκεί πάντως που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ είναι πως επιμένει στην στρατηγική της εφαρμογής μιας νεκρής κατ’ ουσίαν Κοινής Δήλωσης με την Τουρκία, όταν το τελευταίο άνοιγμα των συνόρων από τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί οριστική ταφόπλακα γι’ αυτή την έτσι κι αλλιώς προβληματική Κοινή Δήλωση που εγκλώβιζε στα νησιά του Αιγαίου όσους πρόσφυγες και μετανάστες περνούσαν από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Εμμονή με την Κοινή Δήλωση
Ο Αλ. Χαρίτσης πάντως επεσήμανε την ανάγκη «η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την ευρωπαϊκή της διάσταση» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παράσχει άνευ όρων συναίνεση.

Χορτάσαμε από λόγια και …μισθώματα
Πολύ πιο επικριτική για τη στάση της ΕΕ είναι η Φώφη Γεννηματά η οποία ωστόσο στηρίζει αναφανδόν την πολιτική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή στον Έβρο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και την κυβερνητική ρητορική περί απειλών για την ασφάλεια της χώρας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των Ευρωπαίων από τον Έβρο εξαπέλυσε μύδρους λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις.

Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση.

Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών.

Αναρωτιέμαι επιτέλους τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης.

Θεωρεί ότι είναι αρκετά τα όσα ακούστηκαν από αυτούς; Εμείς απαντάμε ΟΧΙ».

Αόριστες διακηρύξεις
Η κα Γεννηματά υποβάθμισε και τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά λέγοντας ότι αυτό έτσι κι αλλιώς το γνωρίζει ο Ερντογάν και γι’ αυτό εκβιάζει την Ευρώπη με το άνοιγμα της στρόφιγγας των ροών.

Επεσήμανε δε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι «καλή και χρήσιμη η επίσκεψη των ηγετών, αλλά φοβάμαι ότι πέρα από ευχολόγια, δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ούτε καν από μια καταδίκη των ενεργειών του  Ερντογάν. Και αυτό δυστυχώς  είναι μεγάλο πρόβλημα».

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε μάλιστα αόριστες τις διακηρύξεις για την ενίσχυση της Frontex καθώς και την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κα Γεννηματά μιλάει για κατάρρευση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σφυρίζει κλέφτικα
Αιχμηρό ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για «αφ’ υψηλού ξεναγήσεις και υποκριτικά λόγια συμπάθειας της ΕΕ».

Μάλιστα το ΚΚΕ κατήγγειλε την ΕΕ ότι «ενθαρρύνει τον Ερντογάν να παίζει τα δικά του παιχνίδια» υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που η ίδια δημιουργεί με τις επεμβάσεις της, όταν όμως πρόκειται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, τότε «σφυρίζει κλέφτικα»».

«Τα δε ευχολόγια του πρωθυπουργού και των άλλων κομμάτων για τις ευθύνες της ΕΕ δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο αυτή την πολιτική, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτονται…»
Ωστόσο και οι κάτοικοι των Καστανιών, το στρατιωτικό φυλάκιο του οποίου επισκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις εξαγγελίες των Ευρωπαίων.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, oι κάτοικοι του ακριτικού χωριού του Έβρου τονίζουν ότι η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της καθώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό γι’ αυτούς είναι στοιχείο της καθημερινότητά τους.

«Η Ευρώπη δε μας βοήθησε, όπως θα έπρεπε», αναφέρουν στο grtimes. Άλλωστε, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή, ενώ καθημερινά όλο τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς μετανάστες περνούσαν τα σύνορα, αν και –βέβαια- όχι με τέτοια μαζικότητα.

«Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει η Ευρώπη»
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης παραβρέθηκε στο πνευματικό κέντρο όπου έγιναν οι δηλώσεις και δήλωσε στο Sputnik ότι δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι.

«Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει η Ευρώπη. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός ότι θα βοηθήσουν» είπε ο κ. Τζιαμαλίδης. «Καλό ήταν που ήρθαν αλλά για να δούμε» κατέληξε.