Προσφυγικό : Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες στο αρματαγωγό της Μυτιλήνης

784

Τραγικές συνθήκες φιλοξενίας καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Σύρος πρόσφυγας, που διαμένει στο πλοίο, κατήγγειλε τηλεφωνικά στο Παρατηρητήριο ότι «τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό και ένδυση». «Είχαμε μόνο τρεις τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα, που μας έφεραν πέντε χημικές τουαλέτες. Δεν υπάρχει ντους ούτε σαπούνι» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει πως μεταξύ των επιβαινόντων είναι και έγκυες γυναίκες, αλλά συμπλήρωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσο λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Είπε επίσης ότι του αρνήθηκαν την απευθείας πρόσβαση σε δικηγόρο.

Μάλιστα, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει και σχετικό βίντεο με εικόνες μέσα από το πλοίο:

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι περισσότεροι στο αρματαγωγό είναι Αφγανοί, αλλά ότι 118 είναι Άραβες, συμπεριλαμβανομένων Σύρων, Ιρακινών, Παλαιστινίων, Σομαλών, Κογκολέζων και άλλων ατόμων από αφρικανικές χώρες.

Παράλληλα, δημοσιεύονται και φωτογραφίες από το εσωτερικό του πλοίου:

Η ανθρωπιστική οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την «πολιτική των δρακόντειων μέτρων» και επικαλούμενη την καταγγελία του Σύρου πρόσφυγα σημειώνει ότι πολλοί από τους 451 είναι παιδιά και γυναίκες.

«Η απόφαση της Ελλάδας να θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 450 ανθρώπους σε πλοίο και να αρνηθεί να τους επιτρέψει να κάνουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπληρώνει πως «αυτή η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας».

Ο Μπιλ Φρέλικ, ο διευθυντής της οργάνωσης, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αντιστρέψει αυτή τη δρακόντεια πολιτική, να υποδεχθεί καταλλήλως αυτούς τους ανθρώπους με ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους επιτρέψει να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου».

Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης πως οι ελληνικές Αρχές δεν τους επέτρεψαν την πρόσβαση στην περιοχή του καταστρώματος όπου περνούν την ημέρα οι μετανάστες και πρόσφυγες.