Προκλητικός Τατάρ λίγο πριν την έναρξη της άτυπης τριμερούς στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

808

Προκλητικός Τατάρ: Υπονόμευση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού η αφαίρεση διαβατηρίων

«Ελπίζουμε σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος – «Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια» δήλωσε ο Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Γραφείο του ΓΓ των ΟΗΕ για την άτυπη τριμερή με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, είπε «όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλων των ψηφισμάτων».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύει στο κτήριο των ΗΕ ο Διαπραγματευτή Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Προκλητικός ο Τατάρ

Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ελληνοκυπριακό κράτος. Για αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, (ψευδοκράτος) που είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων», όπως είπε.

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Στο πλαίσιο που κινήθηκε στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα κινηθεί ο Ερσίν Τατάρ και στην άτυπη τριμερή συνάντηση, σύμφωνα με τον ειδικό του εκπρόσωπο, Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος μίλησε για «γεύμα εργασίας».

Ο κ. Ολγκούν μιλώντας στην τηλεόραση του παράνομου σταθμού «Μπαϊράκ» πριν από την έναρξη της άτυπης τριμερούς, είπε ότι στο γεύμα η κάθε πλευρά θα πει τις απόψεις της και αυτή η συνάντηση «δεν είναι αποχαιρετιστήρια». Εάν γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, ότι η ισότητα των πλευρών στην Κύπρο είναι απαραίτητη και ένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξευρεθεί χωρίς την επίτευξη μιας ισορροπίας, χωρίς την εξίσωση του καθεστώτος των πλευρών, η μία πλευρά να είναι κράτος και η άλλη να μην έχει στάτους, εάν οι πλευρές φτάσουν σε μια συμφωνία στο ότι αυτό είναι απαραίτητο, τότε «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

«Επιθυμία μας είναι να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και να γίνει αντιληπτό γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο υπό συνθήκες όπου ένα από τα δύο μέρη είναι ανώτερο, καμία πλευρά δεν θέλει να υπαχθεί στην άλλη πλευρά στην Κύπρο και αυτό είναι ένα δικαίωμα», πρόσθεσε.