Προδρόμου στον ΣΚΑΪ: “Έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος”

του Γιάννη Λιόντου
18.06.2019 | 11:30 Σχολιάστε αυτό το άρθρο
Print This Post

Την τρέχουσα κατάσταση στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα”.

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως οι απειλές από πλευράς Τουρκίας είναι παρατεταμένες, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει “κόψει κάθε γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

«Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης. Όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν».

Παράλληλα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για προσπάθεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ενεργοποιηθούν οι ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Νίκος Χριστοδουλίδης με τη συμπαράσταση της Ελλάδας και του κ. Κατρούγκαλου προσπαθεί να ενεργοποιήσει τις προηγούμενες πολύ ισχυρές τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή μεθοδεύεται ανασχετική αντίδραση, το ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τι συμβαίνει στην Ε.Ε. φάνηκε από προχθές από τη διακήρυξη της Βαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως η Κύπρος επιθυμεί συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο, ενώ έκανε λόγω και για απειλές από την Τουρκία για δεύτερο ερευνητικό σκάφος στην περιοχή.

«Επιθυμούμε συνεργασίες μέσα από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία έχει άλλη λογική. Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή δημοκρατία για την ΕΕ, η στάση της Τουρκίας πρόκειται για παραβίαση της Ε.Ε. πλέον.

Το Φατίχ βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι θα κάνει γεωτρήσεις ήδη αυτό αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.