ΠΡΕΜΙΕΡΑ MEGA PAPERS

470

 

Η εκπομπή MEGA PAPERS του Χάρη Καρανίκα, ξεκινά στο MEGA την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 24:00, με μια μεγάλη διασυνοριακή έρευνα.

 

Συμμετέχοντας στην έρευνα του OCCRP* στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε κύκλωμα διακινητών με έδρα την Τουρκία και τα πλοκάμια αυτού του κυκλώματος που συνδέονται με την Ουκρανία, η εκπομπή MEGA PAPERS επιχειρεί με στοιχεία και μαρτυρίες την αποτύπωση του μεγάλου αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος.

 

Όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, το συγκεκριμένο κύκλωμα λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αρχές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν συλλάβει περισσότερους από 430 Ουκρανούς διακινητές. Οι καταδίκες τους ανέρχονταν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης ενώ στις ελληνικές φυλακές έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 100 Ουκρανοί.

Ένας από αυτούς, μίλησε στην κάμερα του MEGA PAPERS για το ταξίδι του από την Ουκρανία στην Τουρκία και την εμπλοκή του σε κύκλωμα διακινητών.

 

Και παρόλο που θα περίμενε κανείς ότι οι εγκέφαλοι του κυκλώματος θα λάμβαναν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να κρύψουν τα ίχνη τους, στα social media έχει στηθεί κανονικό πάρτι με φωτογραφίες τους.

 

Η έρευνα, ακόμα, αποκαλύπτει πως η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και τουρκικών Αρχών στην ανταλλαγή πληροφοριών επιτρέπει στους εγκεφάλους του κυκλώματος να δρουν ανενόχλητοι και να παραμένουν ασύλληπτοι.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ανασυστήνοντας το Υπουργείο Μετανάστευσης, επιτάσσοντας χώρους για κλειστά κέντρα και αναγγέλλοντας ακόμη και πλωτά φράγματα για να ανακοπούν οι ροές, από τη συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης λείπει ένα πολύ βασικό στοιχείο: τα διεθνή κυκλώματα που εμπορεύονται ανθρώπινες ψυχές και πώς αυτά θα εξαρθρωθούν.

 

Υπουργοί και στελέχη Λιμενικών, Αστυνομικών και Ευρωπαϊκών Αρχών μιλούν στο MEGA PAPERS για τα μέτρα αντιμετώπισης των κυκλωμάτων που εξελίσσονται σε μία από τις πλέον επικερδείς βιομηχανίες εκμετάλλευσης ανθρώπων.

 

 

*Διεθνές Δίκτυο Δημοσιογράφων που ερευνούν θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

 

MEGA PAPERS megapapers@megatv.com

Παρουσίαση: Χάρης Καρανίκας

Δημοσιογραφική έρευνα: Κατερίνα Φάκα, Νέτη Φίλια, Χάρης Καρανίκας

Σχεδιασμός παραγωγής / Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέφανος Μπερτάκης