Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ

500

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, από τα μεσάνυχτα απόψε, κατέληξαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές λύσεις στο πρόβλημα της Ιντλίμπ και ότι η στενή προσωπική επαφή των δύο ηγετών επέτρεψε να βρεθεί κοινή προσέγγιση στην επίλυση διεθνών προβλημάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη. Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες», αλλά «η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να δώσει ένα τέλος στα βάσανα των αμάχων στη Συρία».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε πως είναι αναπόφευκτη η δημιουργία νέου στάτους στην Ιντλίμπ, μετά «τα δυσάρεστα γεγονότα της επιθετικότητας του καθεστώτος με στόχο Τούρκους στρατιώτες».

«Θα πραγματοποιήσουμε την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ», είπε και πρόσθεσε πως έπειτα θα ληφθούν άμεσα κι άλλα βήματα από κοινού.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμά της να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση του συριακού καθεστώτος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τη Δαμασκό, πως η επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος πλήττει την σταθερότητα στην περιοχή και ότι επιθετικότητα αυτή ευθύνεται για την παραβίαση της συμφωνίας για την Ιντλίμπ.

«Το συριακό καθεστώς παραβίασε τη συμφωνία της Ιντλίμπ και βομβάρδισε πολίτες, πρόσφυγες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω αυτών των επιθέσεων. Το καθεστώς θέλει να διώξει τους ανθρώπους από την περιοχή και να οδηγήσει πρόσφυγες στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τη Δαμασκό για την ανθρωπιστική κρίση.

Επιπλέον, προσκάλεσε τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες Ρωσίας – Τουρκίας κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M4, στις 15 Μαρτίου.

Επίσης, έκανε γνωστό πως με βάση τη σημερινή συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 6 χιλιομέτρων τόσο προς βορρά όσο και προς νότο, νότια του αυτοκινητόδρομου M4. Ωστόσο, οι παράμετροι αυτής της κίνησης θα αποφασιστούν εντός των επόμενων επτά ημερών, ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες για περίπου τρεις ώρες, ενώ ακολούθησε άλλο ένα δίωρο συζητήσεων με διευρυμένες αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Μερικές ώρες προτού αρχίσει να τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και τρεις τραυματίστηκαν όταν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ιντλίμπ. Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προσθέτει ότι οι τουρκικές δυνάμεις «απάντησαν αμέσως με σφοδρά πυρά» εναντίον των συριακών στόχων.