Πού το πάει η Τουρκία; Λάβδας και Τζούμης απαντούν στο MEGA

245

Την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας και ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης.

Την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας και ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης.

Σύμφωνα με τον κ. Λάβδα, καίτοι αποκλιμακώθηκε η παρούσα ύφεση, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια επόμενη. «Η σχέση με την Τουρκία μας απαγορεύει να είμαστε αισιόδοξοι στο διηνεκές» σημείωσε.

«Είναι σε δύσκολη φάση οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει να μας σύρει σε διαπραγμάτευση. Είτε έμμεσα, είτε άμεσα, μέσω απειλής στρατιωτικής εμπλοκής. Κάτι που θα ήθελε να ξεκινήσουμε εμείς. Γιατί αν συνεχίσει να κάνει όσα κάνει, θα μας βάλει να υπερασπιστούμε δυναμικά τα συμφέροντά μας» πρόσθεσε.

Συνέχισε, μάλιστα, πως, η Τουρκία άνοιξε μεγάλη βεντάλια διαφορών, «η οποία κατά 90% είναι διεκδικήσεις. Δύσκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει της διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος μας».

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής, πρότεινε το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών από πλευράς Ελλάδας.

«Να χτίσουμε βαθιές συμμαχίες, που θα μας επιτρέψουν ανεξαρτήτως γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ και ανεξαρτήτως αμερικανικών εκλογών, να έχουμε σχετική βεβαιότητα στην περιοχή μας» επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος, τόνισε ότι εάν χρειαστεί οι ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις, θα κάνουν το αυτονόητο.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε, ότι δεν πρέπει να στρατικοποιηθεί άμεσα η όποια κρίση, καθώς «η Τουρκία θέλει να μετακυλίσει την έναρξη των εχθροπραξιών στην ελληνική πλευρά για να δείξει ότι αδικείται».

Επιπλέον, ο κ. Τζούμης, υπογράμμισε, ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν ένα ευρύτερο σχέδιο ψυχολογικού πολέμου έναντι της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα, «η Άγκυρα τεστάρει τόσο τις δικές μας αντιδράσεις όσο και της διεθνούς κοινότητας».

Τι γίνεται στο Καστελόριζο

Στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής έντασης των τελευταίων ημερών βρέθηκε το Καστελόριζο, καθώς η παράνομη τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη, έκανε λόγο για σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιοανατολικά της ελληνικής ακριτικής νήσου.

Μιλώντας στο MEGA, ο τουριστικός και ναυτιλιακός πράκτορας, Κώστας Παπουτσής, υπογράμμισε ότι τόσο από τον κορωνοϊό όσο και από την τουρκική προκλητικότητα, η τουριστική κίνηση στο νησί ήταν πεσμένη τους περασμένους μήνες.

Ωστόσο, σταδιακά, ανακάμπτει η κίνηση στο νησί, ενώ, όπως είπε, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επισκεφτούν την όμορφη ακριτική μας νήσο.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπουτσής, οι σχέσεις των πολιτών του Καστελορίζου με αυτούς του Κας, της γειτονικής πόλης στις τουρκικές ακτές, είναι πολύ καλές σε κοινωνικό αλλά και εμπορικό πεδίο.

Πηγή: in.gr