ΠΟΥ: Φτιάχνει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

541

ΠΟΥ: Φτιάχνει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση  μελλοντικών πανδημιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιουργεί ειδικό κέντρο το οποίο θα εδράζεται στο Βερολίνο – Τα τρία πρώτα χρόνια θα χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση – Θα απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους – Στόχος η έγκαιρη αναγνώριση των μεταλλάξεων και η σωστή πληροφόρηση των κυβερνήσεων
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ετοιμότητας και αντίδρασης, για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, επιδίδεται η διεθνής ιατρική κοινότητα, ύστερα από την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταδοτικές μεταλλάξεις που προσέκρουσαν σε αργά αντανακλαστικά.

Εν μέσω επικρίσεων για ολιγωρία εντοπισμού του προβλήματος και απώλειας ελέγχου της κατάστασης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ειδική ομάδα για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην αναγνώριση μελλοντικών πανδημιών, σε αρχικό στάδιο, ενώ στόχος αποτελεί και η έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού.

Το συγκεκριμένο «έξυπνο κέντρο» θα συσταθεί από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και τη Γερμανίδα καγκλάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

 

Στο κέντρο θα εργαστούν επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν τα σημειώματα που αποστέλλονται από την ιατρική κοινότητα, να προβαίνουν σε κινήσεις πρόληψης και να λαμβάνουν ειδικά μέτρα όσον αφορά στη μετακίνηση.

Το κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση με κονδύλια ύψους 100 εκατ. δολαρίων, για τα πρώτα τρία χρόνια, ενώ αρχικά θα λειτουργήσει στο Luisenstrasse, στο κεντρικό Βερολίνο, το οποίο θα μισθώνεται από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια, σε πιο μόνιμη βάση, το κέντρο θα μετακομίσει στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ. Θα απασχοληθούν περίπου 120 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα προέρχονται από τον ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνδέει τα 194 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σήμανε συναγερμό για τη νόσο Covid-19, καθιστώντας την πανδημία, στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού καταγράφηκε έναν μήνα νωρίτερα.

«Η νόσος Covid-19 μάς έδειξε το πρόβλημα», σημείωσε ο Όλιβερ Μόργκαν, διεθυντής της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε», προσέθεσε.

Κάθε μήνα, ο ΠΟΥ επεξεργάζεται εννέα εκατομμύρια κομμάτια πληροφοριών, ενώ ερευνά 300 συμβάντα σχετικά με την πανδημία.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει, από τη μεριά του, πως μέρος του προβλήματος είναι ότι παρόλο που οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ συλλέγουν όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια υγεία, οι βάσεις δεδομένων σπάνια αξιολογούνται σωστά.

Τα απαραίτητα εργαλεία, όπως διαπιστώθηκε, αναπτύσσονται εκ των υστέρων.

Ο διευθυντής υπηρεσίας έκτακων περιστατικών του ΠΟΥ διατείνεται, επίσης, ότι το πρόβλημα ανάπτυξης εργαλείων έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην παρακολούθηση νέων παραλλαγών της νόσου Covid-19.

«Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι ότι τα κλινικά δείγματα συχνά δεν είναι συνδεδεμένα με πληροφορίες σχετικές με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως οι νοσηλείες. Έτσι, ακόμα κι αν εντοπίσουμε μια παραλλαγή, δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της πανδημίας», είπε συγκεκριμένα ο Μόργκαν.

«Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι παραλλαγές της νόσου Covid-19 σε όλο τον κόσμο και καμία ενιαία βάση δεδομένων δεν μας επιτρέπει να κοινοποιούμε πληροφορίες», δήλωσε, ακόμη, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Πρωταρχικός στόχος, προσέθεσε, είναι η ανάπτυξη μηχανισμού βελτίωσης της παρακολούθησης των μεταλλάξεων.

Πηγή: protothema.gr