Τις σοβαρές ελλείψεις σε μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητα για τη συγκράτηση του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες, ανακοίνωσε ο Γκεμπρεγεσούς μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ, στη Γενεύη.
«Ωστόσο ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω με το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την επιδημία για να εντοπίσω τα μποτιλιαρίσματα και να βρω λύσεις και να πιέσω για δικαιοσύνη στη διανομή του εξοπλισμού», δήλωσε.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται εξάλλου λίγες ημέρες μετά την έκκληση της Κίνας για προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής στην Κίνα υπάρχουν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος.
«Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμα.
Επίσης, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, που ο ΠΟΥ έχει ονομάσει προσωρινά 2019-nCOV (novel coronavirus), ώστε «να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του».
«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. «Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Γουχάν ή χρησιμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.
Προσβλήθηκαν σε πτήση από το Χονγκ Κονγκ στην Ιταλία
Ένα ζευγάρι Ταϊβανέζων που βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό φαίνεται ότι προσβλήθηκε από την ιογενή πνευμονία στη διάρκεια πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στην Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ταϊβάν.
Το ζευγάρι, που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στην ηπειρωτική Κίνα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο στις 4 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ιταλία. Οι δύο πενηντάχρονοι πέρασαν από το Χονγκ Κονγκ τόσο όταν πήγαιναν όσο και όταν επέστρεφαν από την Ιταλία.
«Αφού συμβουλευθήκαμε ειδικούς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό είναι η μόλυνση να έγινε στο αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Χονγκ Κονγκ- Ευρώπη», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν, Τσνε Σινχ- Τσουνγκ.
Η περίπτωση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο των αεροπορικών μεταφορών στη διάδοση του ιού.
Το Χονγκ Κονγκ έχει επιβεβαιώσει 24 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έναν θάνατο.
Στην Ταϊβάν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φτάνει τα 16, ανάμεσά τους και πέντε που ανακοινώθηκαν χθες, περιλαμβανομένου του ζευγαριού των συνταξιούχων καθώς και μίας 40χρονης η οποία πέρασε τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος στο Μακάο και τριών μελών της οικογένειάς της.
Η Ταϊβάν έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της των Κινέζων και έχει αναστείλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Επίσης απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που έχουν επισκεφθεί την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο τις τελευταίες 14 ημέρες.
Νέα κρούσματα και στη Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη ανέφερε σήμερα άλλα τρία κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία οι αρχές δεν έχουν ακόμη συνδέσει με προηγούμενες λοιμώξεις ούτε με ταξίδια στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι αρχές αυτής της πόλης κράτους να αυξήσουν το επίπεδο του συναγερμού.
Τα νέα κρούσματα αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Σιγκαπούρη σε 33 και το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε σε πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει πως η ασθένεια είναι σοβαρή και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόκκινος συναγερμός, που είναι και ο υψηλότερος, σημαίνει πως η ασθένεια διαδίδεται ευρέως.
Υποχρεωτικές οι μάσκες σε πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής
Οι μάσκες προστασίας καθίστανται υποχρεωτικές για τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό στο Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, εξαιτίας κυρίως της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της πόλης Χαμπαρόφσκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκεται στη μεθόριο με την Κίνα.
«Οι μάσκες προστασίας θα είναι υποχρεωτικές για τους εργαζομένους στις μεταφορές, τα εμπορικά κέντρα και τις τράπεζες, για τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους γιατρούς, δηλαδή για όλους αυτούς που έρχονται σε καθημερινή και στενή επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα στο έδαφός της.
Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, η Ρωσία έχει ήδη υιοθετήσει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των μήκους 4.250 χιλιομέτρων συνόρων της με την Κίνα, η διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων και ο περιορισμός των πτήσεων προς και από τη χώρα αυτή.
Οργή στην Κίνα για τον θάνατο του γιατρού που προειδοποίησε πρώτος
Ο 33χρονος οφθαλμίατρος, που πρώτος από όλους προσπάθησε από τον Δεκέμβριο να ενημερώσει τις κινεζικές αρχές για την επιδημία του κορονοϊού, υπέκυψε χθες. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει την οργή της κινεζικής κοινής γνώμης, καθώς ο Λι Ουενλιάνγκ είχε κατηγορηθεί τότε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τον είχαν υποχρεώσει να υπογράψει δήλωση μετάνοιας για το «σφάλμα» του.
«Πέθανε μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές μας να τον σώσουμε», ανέφερε η κυβέρνηση της Γουχάν σε ανακοίνωσή της. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στον τρόπο που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!».