Πότε θα βρεθεί το αντίδοτο για την ‘’αρρώστια’’ του ρατσισμού στα γήπεδα;

61

Το μυστικό της επιτυχίας; Να είσαι διαφορετικός από τους άλλους. Παγκόσμια ημέρα σήμερα κατά του ρατσισμού. Ενός άρρωστου φαινομένου, που έχει τις ρίζες του απλωμένες παντού, ακόμη και στον αθλητισμό.

Αρκετά είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφείστα ελληνικά γήπεδα, για ρατσιστικές επιθέσεις, χωρίς ποτέ να έχουν βρεθεί οι δράστες για να τιμωρηθούν.

Κόφι Αμπονσά

Το 2005 ο Κόφι Αμπονσά έπεσε θέμα ρατσιστικής επίθεσης κατά την διάρκεια της αναμέτρησης του Αιγάλεω με τον Ηρακλή. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Γκανέζος αμυντικός είχε αγωνιστεί σε τρεις ελληνικές ομάδες πριν το Αιγάλεω και ήταν γνώριμος των Ελλήνων οπαδών! Σε ανακοίνωση του ο ΠΣΑΤ καταδίκασε το περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «καταδικάζει κάθε μορφής υβριστική και ρατσιστική συμπεριφορά προς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, από όπου και όποιους και αν προέρχεται. Μέχρι τώρα, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πολλά άλλα προβλήματα, αλλά δεν παρουσίαζε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία δεν είναι απλώς και μόνο θλιβερά, αλλά παράλληλα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και μεγάλο προβληματισμό».

 

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ»

Ο Σωτήρης Νίνης, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, είχε δεχθεί ουκ ολίγα ρατσιστικά σχόλια και βρισιές από τους πορωμένους Έλληνες οπαδούς. Από αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας στο Καραϊσκάκη, μέχρι την Τούμπα και το γνωστό ντροπιαστικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ». Το ίδιο σύνθημα είχε ακουστεί και μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού μέσα στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό, με το πέναλτι του Δημήτρη Παπαδόπουλου το 2007.

 

Τζιμπρίλ Σισέ

Έδωσε αναμφισβήτητα το δικό του στίγμα στον ελληνικό αθλητισμό και αγαπήθηκε όσο κανείς από την οικογένεια του Παναθηναικού. Πρόσφατα, στο ντέρμπι των δυο αιωνίων, τιμήθηκε από τον σύλλογο των πρασίνων, καθώς παρευρέθηκε στο ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσει την ομάδα της καρδιάς του. Ωστόσο, όταν είχε φύγει από την Ελλάδα, είχε δηλώσει πως έχει πέσει θύμα ρατσισμού, αλλά πως δεν πιστεύει ότι ο Έλληνας είναι ρατσιστής.

«Στην Ελλάδα δεν είχα ποτέ πρόβλημα, με εξαίρεση κάποια πράγματα που είχα ακούσει στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και στην έδρα του Ολυμπιακού Βόλου. Δεν πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές. Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται και από την αγάπη και το σεβασμό που μου δείχνουν οι Έλληνες φίλαθλοι, ακόμα και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού”.

 

Μια μπανάνα κανείς?

Ο Κολίν Καζίμ Ρίτσαρντς και ο Σαλίνο έχουν καταγγείλει ρατσιστική επίθεση με μπανάνες προς το πρόσωπό τους στην Τούμπα. Ο γεννημενος στην Αγγλία αλλά Τούρκος στην εθνικότητα άσος το πήρε κάπως πιο ελαφρά, δηλώνοντας στη συνέχεια: ‘’Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μου πετούσαν μπανάνες. Μπορεί αυτό να ληφθεί ως ρατσιστική επίθεση, αλλά πολλοί γελούσαν. Αν οι μπανάνες είναι κίτρινες και σε καλή κατάσταση, μπορεί να τις φάω κιόλας, ανόμως, είναι σάπιες, όπως ορισμένες που μου πέταξαν, τότε δεν τις τρώει ούτε μία μαϊμού».

Από την άλλη ο Σαλίνο δεν ανέχτηκε αυτή την υποτιμητική και άθλια χειρονομία και ανταπέδωσε τις μπανάνες προς τους οπαδούς που τις είχαν πετάξει.

 

Ο ρατσισμός δεν έχει θέση πουθενά και ιδιαίτερα στα γήπεδα. Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες. Άραγε, αυτός ο κόσμος θ’ αλλάξει ποτέ?…

 

Αναστασία Βοσνάκη