Πότε πρέπει να γίνουν οι γονικές παροχές περιουσίας και χρημάτων

262

Πότε συμφέρουν οι γονικές παροχές χρημάτων και περιουσίας - τι αλλάζει στις δωρεές  μεταξύ συζύγων | Money-money.gr

Ευνοϊκές συνθήκες για χιλιάδες πολίτες να μεταβιβάσουν εν ζωή τις περιουσίες τους στα παιδιά τους ή να τους δώσουν χρήματα για να τα βοηθήσουν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας δημιουργούνται από την 1η Οκτωβρίου.

Από την ημερομηνία αυτή οι γονικές παροχές ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας μέχρι και 800.000 ευρώ καθώς επίσης και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, οι οποίες πραγματοποιούνται από κάθε γονέα προς κάθε παιδί θα είναι πλέον αφορολόγητες.

Από την 1η-10-2021 θα ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κ.λπ.) που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από το ένα μέρος συμφώνου συμβίωσης στο άλλο, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Το αφορολόγητο ειδικά στις γονικές παροχές θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.

Το πλέον ιδανικό για κάθε γονέα που θέλει να βοηθήσει το παιδί του να σταθεί στα πόδια του δίδοντάς του ευθύνες διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ή βοηθώντας το να αποκτήσει περιουσία κινητή και ακίνητη, είναι να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες συμβολαιογραφικές πράξεις των γονικών παροχών και των δωρεών στο χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021. Κι αυτό διότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, οπότε αν η γονική παροχή της περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται και ακίνητα γίνει από την ημερομηνία αυτή και μετά θα είναι ακριβότερη κυρίως λόγω της αύξησης των συμβολαιογραφικών εξόδων τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: newmoney.gr