Πώς θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία – Τι μάσκες πρέπει να φοράνε τα παιδιά

600

Η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, αν και πολλά είναι ακόμα τα ερωτήματα που προκύπτουν για την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς.

Κανονικά, στις 7 Σεπτεμβρίου φαίνεται πως πρόκειται να ανοίξουν φέτος τα σχολεία, με τους μαθητές να καλούνται να συνηθίσουν τα νέα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Η χρήση μάσκας κρίνεται απαραίτητη για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, αν και πολλά είναι ακόμα τα ερωτήματα που προκύπτουν για την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας , καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα μπορούν οι μικροί μαθητές να πειθαρχήσουν και να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και ο συγχρωτισμός εντός των τάξεων, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, με κάποιους ωστόσο να καθησυχάζουν υποστηρίζοντας πως δύσκολα μεταφέρεται ο ιός από τα παιδιά σε ενήλικους.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και από πλευράς της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία έκανε λόγο για πρωτόκολλα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κοροναϊού σε σχολείο.

Τα μέτρα για τα παιδιά
Για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κοροναϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία τους και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά.

Όπως είπε και ο κ. Γαργαλιάνος οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, επεσήμανε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

«Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», τόνισε.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Στη περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα το σενάριο της τηλεκπαίδευσης είναι πάντα ανοιχτό.

Τι μάσκα να φορούν τα παιδιά
Ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Τέλος, είπε ότι θα συζητηθεί το θέμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Οι αποφάσεις είναι κυλιόμενες αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παγώνη: Κανένας δεν είναι άτρωτος
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ & αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι άτρωτος στον ιό και θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή από όλους.

«Το θέμα των σχολείων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και οι αποφάσεις που παίρνει η Επιτροπή είναι πολύ σημαντικές. Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο. Το σημαντικό είναι τα παιδιά να είναι ασφαλή και όταν γυρίσουν το μεσημέρι στο σπίτι τους θα πρέπει να είναι ασφαλής και οι γονείς τους».

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από μικρές ηλικίες και κατά πόσο θα μπορέσει να υιοθετηθεί η συνήθεια αυτή από μικρά παιδιά, έκανε λόγο για ειδικές καταστάσεις σε περίπτωση που ο μικρός μαθητής δυσκολεύεται με τη χρήση της.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος με ειδικές συνθήκες» ανέφερε.

«Και οι νέοι νοσούν, το μεγαλύτερο ποσοστό με ήπια συμπτώματα. Θέλει προσοχή».

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται με μεγάλη προσοχή τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, καθώς, εκτός από την υγεία, επηρεάζεται και η οικονομία. Όλος ο αγώνας που έχει γίνει τον προηγούμενο καιρό δεν πρέπει να πάει χαμένος.

«Τα περισσότερα νησιά ζουν από το καλοκαίρι».

Τα αυξημένα μέτρα προστασίας
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πώς προβλέπεται να διεξαχθεί η νέα σχολική χρονιά, μίλησε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και για τα πρωτόκολλα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κοροναϊού σε σχολείο.

Έτσι, από 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

  • Υποχρεωτική η μάσκα
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
  • Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
  • Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
  • Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
  • Σχετικά με ένα ενδεχόμενο κρούσμα κοροναϊού στους κόλπους κάποιου σχολείου, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ύπαρξη ειδικού πρωτόκολλου για το πώς θα αντιμετωπιστεί.

«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», ανέφερε η υπουργός.

Σχετικά με τις απουσίες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι το πλαίσιο που θα αφορά τις απουσίες θα είναι πολύ συγκεκριμένο. Οι απουσίες θα δικαιολογούνται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν ο μαθητής νοσεί από κοροναϊό
  • Αν νοσεί κάποιος στο περιβάλλον του
  • Αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Τέλος, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι εξετάζεται ενδελεχώς η ομαλή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ θα επανεξετάζεται καθημερινά η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς θα επικαιροποιούνται οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων.

Πηγή: in.gr