Πως επηρεάζει η κρίση της Μέσης Ανατολής την Παγκόσμια Οικονομία

294

Ο θάνατος ενός από τους ισχυρότερους αντιστράτηγους του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία, αναταράσσοντας τα έκτοτε ‘’γαλήνια νερά της’’ και υπενθυμίζει την ύπαρξη γεω-πολιτικών προκλήσεων που διακυβεύουν την ομαλή οικονομική συνύπαρξη των χωρών.

 

Αναλυτικότερα, οι φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ρίχνουν μαύρο πέπλο πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια, τρομάζοντας τους επενδυτές , οι οποίοι βρισκόμενοι σε απόγνωση στέλνουν τα διεθνή χρηματιστήρια στο ”κόκκινο”.

Η κορύφωση των εντάσεων Ουάσιγκτον-Τεχεράνης τίναξε στον αέρα την προοπτική παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής ανάκαμψης που ξεκίνησε να θεμελιώνεται μέσα από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας . Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ανοικτά για ύφεση, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτό θα εξαρτηθεί από θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Ένα απότομο άλμα στις τιμές θα έχει τρομακτικά, αρνητικό αντίκτυπο σε οικονομίες πέραν της Μέσης Ανατολής. Εξαιρετικά ευάλωτες θα είναι οι χώρες που βασίζονται σε εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα, όπως η Κίνα – η βασίλισσα εισαγωγών πετρελαίου- .