Πολλά τα “σαμαράκια” στο δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια…

Screenshot_1-61

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλά με αισιοδοξία για μια “καθαρή έξοδο από το μνημόνιο”, όμως η τρίτη αξιολόγηση πλησιάζει επικίνδυνα και τα εμπόδια στο δρόμο φαίνονται πολλά…

Τον Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη να γίνει η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να αποφανθούν οι θεσμοί ότι η Ελλάδα βαίνει καλώς, πληρεί όλες τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα, και μπορεί να μιλά για έξοδο από “πιστωτική γραμμή” στήριξης -κοινώς περαιτέρω δανεισμό- τον Αύγουστο του 2018. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση, είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά και εύκολα;

Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τον Σεπτέμβρη, και είναι πολλά τα προαπαιτούμενα που πρέπει να καλυφθούν έως τότε. Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα, είναι πολλά ακόμα που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να χρειαστεί όμως και η πιστωτική στήριξη, κάτι που φυσικά δεν έρχεται μόνη αλλά συνοδεύεται και από υποχρεώσεις, ίσως λίγο λιγότερο αυστηρές από αυτές του μνημονίου, δεν παύουν όμως να είναι υποχρεώσεις.

Στο… “worst case scenario” η πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει ακόμη και παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Αυτό όμως έγκειται στο γεγονός ότι πάντα, σχεδόν κατά κανόνα, οι Υπουργοί Οικονομικών είναι πιο… “απαισιόδοξοι” και “μαζεμένοι” στις προβλέψεις τους, από ότι οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, και φυσικά δεν εξαιρείται και ο Έλληνας Υπουργός, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τι χρειάζεται για “καθαρή έξοδο από το μνημόνιο”;

Καταρχάς η χώρα μας πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν αρκεί απλά ένα ομόλογο και μια απόπειρα εξόδου στις αγορές. Πρέπει να καθιερωθεί στα μάτια της αγοράς ομολόγων κλπ ως μια αξιόπιστη, σταθερή χώρα με ανοδική πορεία ανάπτυξης. Έτσι θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερους τόκους, δηλαδή να έχει φτηνότερο δανεισμό.

Οι θεσμοί βέβαια είναι δύσπιστοι και θεωρούν πως είναι δύσκολο, αν όχι ανέφικτο. Η γραμμή στήριξης θα δώσει μια ασφάλεια, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού.

Έστω όμως ότι γίνεται έτσι, τι συμβαίνει την επόμενη μέρα, μετά τη λήψη της στήριξης; Ο κ. Τσακαλώτος έχει ενστερνιστεί  το ρόλο του “κακού, κάτι που είναι σχεδόν παραδοσιακό γνώρισμα ενός υπουργού Οικονομικών, και ασκεί πιέσεις στα υπουργεία για να προωθήσουν την υλοποίηση του μνημονίου. Κοινώς να παρθούν όλα τα μέτρα κλπ για τα οποία δεσμευτηκε η χώρα μας.

Η τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τις γερμανικές εκλογές, που είναι στις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, θα προηγηθεί μια πρώτη επαφή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε με επίσκεψη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης επακριβώς.

Εξάλλου, στις 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Euroworking Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, με βάση τη δεύτερη αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει στις 15 Σεπτεμβρίου το άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.

soimple93

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και η κυβέρνηση το ξέρει καλά. Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στον ορίζοντα “σαμαράκια” που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη πορεία προς την αξιολόγηση, θέματα που ξεσηκώνουν αντιδράσεις, όπως το θέμα-αγκάθι των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων. Υπάρχει όμως η φιλοδοξία μέχρι το τέλος του χρόνου το επιτελείο αυτό να καταφέρει να κλείσει 90 από τα -ούτε λίγο ούτε πολύ- 113 προαπαιτούμενα. Είναι πολλά, το ποσοστό είναι καλό, όμως το συμμάζεμα είναι μακρύ και δύσκολο…

Από εκεί και πέρα, τα σχέδια έχουν αλλάξει σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό και τώρα σχεδιάζεται να γίνουν άλλες δύο αξιολογήσεις έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Με αυτόν τον τρόπο συμβαδίζει σχεδόν με τους σχεδιασμούς των δανειστών που ήθελαν να επανέλθει η κανονικότητα των ανά τρίμηνο αξιολογήσεων. Τα προηγούμενα σχέδια της κυβέρνησης προέβλεπαν συνολικά μία έως δύο αξιολογήσεις το πολύ μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018, παρότι υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος του προγράμματος.

Δεν αποκλείει, πάντως, να ζητήσει το Ταμείο πρόωρη εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του αφορολογήτου, μαζί με τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.

Πηγή: Καθημερινή

Επιμέλεια: Ζωή ΠετράκουΔεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.