Πολιτικά αμήχανη η σιωπή στο Μαξίμου

623

Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την «προεδρολογία» που τραυματίζει τον ίδιο τον θεσμό.

Εξακολουθεί να μην τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα το θέμα να σέρνεται στην επικαιρότητα, δίνοντας την εντύπωση ότι στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πολιτική αμηχανία.

Μάλιστα το Μαξίμου συνεχίζει να προχωρά σε διαρροές ονομάτων, κάτι που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι το σενάριο να προταθεί εκ νέου ο Προκόπης Παυλόπουλος αδυνατίζει, ενώ, με δεδομένο ότι άλλο πρόσωπο από τη Ν.Δ. έχει αποκλειστεί, κερδίζει έδαφος η επιλογή προσώπου από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Κεντροαριστεράς.

Την εκτίμηση αυτή ήρθε να ενισχύσει η άκομψη αναδημοσίευση, μέσω τουίτερ, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα άρθρου του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην «Καθημερινή», με το οποίο ειρωνευόταν τον Πρ. Παυλόπουλο. Αλλά και η δήλωση του κ. Πέτσα (Open, 10.1.2020) ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν θέλει τον κ. Παυλόπουλο. Τον έχει πάρει τόσο πολύ αγκαλιά θα έλεγε κανείς, ώστε σαν να επιδιώκει να μην υπάρξει ευρύτερη στήριξη απέναντι στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου», μοιάζει σαν πρώιμο επιχείρημα, προκειμένου να δικαιολογήσει το γιατί ο πρωθυπουργός δεν θα τον προτείνει.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο κ. Παυλόπουλος, με εξαίρεση τους σαμαρικούς (ο Αντ. Σαμαράς τον έχει στοχοποιήσει), χαίρει ευρείας εσωκομματικής αποδοχής. Μόλις χθες η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε (Real News) ότι «χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μπορεί να εκλεγεί με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να συμβολίσει στην πράξη την ενότητα του έθνους». Και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία θα εκλεγόταν ασφαλώς ο σημερινός Πρόεδρος, καθώς θα τον ψήφιζε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά ρητά υπέρ της επανεκλογής Παυλόπουλου έχει ταχθεί η Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε τη μη επανεκλογή Παυλόπουλου «μεγάλο πολιτικό λάθος για τη χώρα, αλλά και για την παράταξή μου», ενώ τη στήριξή τους στον σημερινό Πρόεδρο έχουν εκφράσει τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Αν λοιπόν δεν επιλέξει τελικά τον κ. Παυλόπουλο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να δικαιολογήσει στο εσωκομματικό ακροατήριο γιατί τον απέρριψε. Και σε συνδυασμό με μια επιλογή προσώπου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., θα έρθει -όπως εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ.- σε αντιπαράθεση με κομμάτι της σκληρής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ένα βουβό κλίμα αστάθειας στο κόμμα που κάποια στιγμή θα εκφραστεί.

Εκλογικός νόμος
Καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου είναι η 13η Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθει στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την απλή αναλογική, επαναφέροντας το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, εφόσον συγκεντρώσει από 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων και πάνω, το οποίο θα είναι κλιμακωτό, φτάνοντας έως 50 έδρες.

Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης (11 π.μ.) του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία ολοκληρώνονται οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή.

Με δεδομένη την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εισπράξει την αντίθεση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον νέο εκλογικό νόμο, η οποία θα έρθει να προστεθεί στα τρία «όχι» που έχουν ήδη εκφραστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθιστώντας αδύνατη τη συγκέντρωση 200 ψήφων που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του νόμου από τις ερχόμενες εκλογές.