Πόλεμος στην Ουκρανία: Το συγκινητικό πρωτοσέλιδο της «Liberation» για «τα παιδιά του πολέμου»

292

oukrania-paidia

Τουλάχιστον 71 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολύπαθη Ουκρανία, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν χωρίς δισταγμό κατοικημένες περιοχές

Με απορία κοιτούν το φακό τα παιδικά μάτια. Ανήμπορα, στην αγκαλιά της μητέρα τους τα μικρότερα παιδιά, προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη. Τα μεγαλύτερα, που είναι ενήμερα για τις θηριωδίες του Πούτιν, βρίσκουν παρηγοριά σ΄ένα παιχνίδι που πρόλαβαν να πάρουν προτού εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Aπό την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον 71 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολύπαθη Ουκρανία, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν χωρίς δισταγμό κατοικημένες περιοχές, αδιακρίτως, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και μαιευτηρίων.

Τα παιδιά είναι θύματα ρωσικών βομβαρδισμών, άλλα ξεσπιτώνονται ή μένουν ορφανά. Ο στρατός του Πούτιν δεν λυπάται κανέναν. «Από την έναρξη του πολέμου, 100 παιδιά έχουν τραυματιστεί», όπως αναφέρει η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Μια πρώτη εκτίμηση πιθανώς υποτιμημένη, καθώς ελάχιστες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο», προσθέτει.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη συγκλόνισαν βαθύτατα την διεθνή κοινότητα. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν μία «εγκληματική ενέργεια» ενώ για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ήταν μία «άνανδρη πολεμική πράξη» που στόχο είχε το θάνατο αμάχων,

Είναι αλήθεια ότι οι φανταστικές εξηγήσεις του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι μέσα στο κτίριο, υπήρξαν μέλη του «τάγματος Αζόφ , δεν θα μπορούσαν παρά να επισπεύσουν την διεθνή κατακραυγή.
Το να στοχεύεις εσκεμμένα εναντίον παιδιών σε περιόδους πολέμου, είναι ένα από τα μεγάλα ταμπού της ανθρωπότητας. Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, ήταν ο τραγικός απολογισμός και δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αποστροφή και οργή για το καθεστώς Πούτιν.

Τα παιδιά της Μαριούπολης, κρυμμένα νύχτα- μέρα σε καταφύγια, καλούν σε βοήθεια, κοιτάζοντας ανήμπορα το φακό. Το γεγονός ότι ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης έγινε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου ενισχύει τη φρίκη και καταδεικνύει την ανάγκη ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη. Αυτό το ωστικό κύμα της αγανάκτησης και της οργής αντηχεί σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα μήνυμα στους υπευθύνους για τις δολοφονίες παιδιών, που είναι τα αθώα θύματα της ανθρώπινης τρέλας…

2022-03-11_large

Πηγή: protothema.gr