Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν την Ημέρα της Νίκης

227

Την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, ίσως μάθουμε αν ο Πούτιν σκοπεύει να επεκτείνει τον πόλεμό του στον υπόλοιπο πλανήτη

Στη Δύση η 9η Μαΐου είναι μια απλή ημέρα που συνήθως περνάει απαρατήρητη. Στη Ρωσία, ωστόσο, η 9η Μαΐου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς υπενθυμίζει σε όλους την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον ναζισμό, για αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία. Υπενθυμίζει επίσης σε όλον τον κόσμο όχι μόνον το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Κόκκινου Στρατού αλλά και το γεγονός πως το μεγαλύτερο τίμημα στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας το κατέβαλαν οι δυνάμεις που ελέγχονταν από τη Μόσχα.

Η Ημέρα της Νίκης είναι επίσης ιδανική για στρατιωτικές παρελάσεις και εκφωνήσεις πατριωτικών ομιλιών και την ερχόμενη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να εκφωνήσει έναν τέτοιο λόγο, τον οποίο, ωστόσο, φέτος η Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος θα ακούσουν με ιδιαίτερη προσοχή.

Γιατί «η Ρωσία μετέχει ξανά σε έναν μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη, αυτή τη φορά ως επιτιθέμενη, καθώς ο Πούτιν διεξάγει μια παρανοϊκή σταυροφορία για να δημιουργήσει κάποιου είδους χριστιανική σλαβική αυτοκρατορία ως υποκατάστατο της Σοβιετικής Ενωσης. Την 9η Μαΐου, ο Πούτιν ενδέχεται να παράσχει κάποια ένδειξη σχετικά με το εάν σκοπεύει να τερματίσει αυτή τη σταυροφορία ή να την επεκτείνει, μετατρέποντάς την σε έναν απειλητικό για ολόκληρο τον πλανήτη πόλεμο» επισημαίνει σε ανάλυσή του το «The Atlantic».

Σε δηλώσεις του ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο την ερχόμενη 9η Μαΐου ο ρώσος πρόεδρος να αποπειραθεί να προβεί στη μαζική κινητοποίηση του ρωσικού λαού, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και επεκτείνοντάς τον κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη πως τους τελευταίους δύο μήνες, ο ρώσος πρόεδρος και τα διάφορα φερέφωνά του καθώς και τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά ΜΜΕ δεν σταματούν να μιλούν για ναζιστικές απειλές κατά της ίδιας της ύπαρξης της Ρωσίας, ο βρετανός υπουργός σημείωσε πως δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν ο Πούτιν αποφάσιζε να αναβαθμίσει την εκστρατεία του κατά των υποτιθέμενων ναζιστών που ελέγχουν την Ουκρανία σε πόλεμο κατά των «ναζιστών όλου του Κόσμου».

Προς το παρόν το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο, ωστόσο ανεξάρτητοι παρατηρητές ανησυχούν και επισημαίνουν ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει «να ενισχύσει τον στρατό του για να εκδικηθεί» για την ταπείνωση που υπέστη κατά την πρώτη φάση ενός πολέμου στον οποίο όλα τα πλεονεκτήματα αρχικά φαινόταν πως τα είχαν οι Ρώσοι.

Είχαν κατά νου να επιτύχουν μια αστραπιαία νίκη, καταλαμβάνοντας το Κίεβο μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά έπειτα από 70 ημέρες πολέμου έχουν χάσει περισσότερους από 10.000 άνδρες (σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις) περιλαμβανομένων πολλών ανώτατων αξιωματικών, εκατοντάδες άρματα μάχης και δεκάδες αεροσκάφη ενώ η ναυαρχίδα τους στο θέατρο του πολέμου, το καταδρομικό «Moskva» κείτεται, πλέον, στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr