Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στη Λευκορωσία

194

diapragmateuseis-00

Μαίνονται οι μάχες σε Σούμι, Χάρκοβο, Βολνοβάχα – Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ – Απέρριψε το Κίεβο τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα: «Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία»

Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν πριν από μισή ώρα περίπου στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπονται στον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, και η περιοχή φυλάσσεται από τον λευκορωσικό στρατό.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το αεροδρόμιο Μικολάιφ

Ρωσικά άρματα μάχης πυροβολούν το κεντρικό αεροδρόμιο στη νότια περιοχή Μικολάιφ της Ουκρανίας. Νωρίτερα, οι Ουκρανοί είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.

Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.

Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα