Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί αποκάλυψαν τον Ρώσο «βασανιστή» της Χερσώνας

143

kherson

Τα στοιχεία του Ρώσου διοικητή που έδινε εντολές για βασανιστήρια σε Ουκρανούς στην κατεχόμενη Χερσώνα, εξακρίβωσε και δημοσιοποίησαν οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU).

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο «βασανιστής» της Χερσώνας είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Φρουράς του Ροστόφ, συνταγματάρχης της αστυνομίας Ολεξάντρ Ναουμένκο, με το ψευδώνυμο «Alfa».

Σύμφωνα με την έρευνα της SBU, από τον Μάρτιο ο Ναουμένκο ήταν υπεύθυνος για τους στρατιωτικούς της Ρωσικής Φρουράς και τους εκπροσώπους των παράνομων ένοπλων σχηματισμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Χερσώνα.

Με εντολή του πραγματοποιούνταν παράνομες συλλήψεις και βασανισμοί τοπικών αγροτών, γίνονταν «μπούκες» στα σπίτια τους και κατασχέσεις στις περιουσίες τους.

Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι συμμετείχε προσωπικά στη διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων στη Χερσώνα, έδωσε εντολές για χρήση χειροβομβίδων αναισθητοποίησης και δακρυγόνων κατά Ουκρανών πολιτών. Μάλιστα, από τις ενέργειες αυτές, υπήρξαν και θύματα μεταξύ των κατοίκων της Χερσώνας.

Επιπλέον, με εντολή του, ο ρωσικός στρατός απήγαγε δύο Ουκρανούς και τους βασάνισε βάναυσα για αρκετές εβδομάδες, προσπαθώντας να τους αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τον ουκρανικό στρατό και τους τόπους ανάπτυξής τους.

Ο συνταγματάρχης Ναουμένκο κατηγορήθηκε ως ύποπτος σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ουκρανίας.

Η τεκμηρίωση των εγκλημάτων πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της SBU στην περιοχή της Χερσώνας υπό τη διαδικαστική καθοδήγηση της περιφερειακής εισαγγελίας της Χερσώνας.