Πόλεμος στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Ενεργοποιεί τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης – Ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη

522

russian_troops1

Η Μόσχα απειλεί τώρα τη Σουηδία και την  Φινλανδία – «Θα υπάρξουν συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», είπε η Ζαχάροβα – Διευρύνεται ο κατάλογος των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία

Ενώ το Κίεβο βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, όπως και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε ένα νέο δραματικό διάγγελμα χθες. Έκανε λόγο για «δύσκολη νύχτα», κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε τον ουκρανικό λαό να αντισταθεί. «Απάντησε» και σε δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο μετέδιδε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να τον φυγαδεύσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα. «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα σκοτωθεί στη ρωσική εισβολή, καθώς, όπως είπε, τον περιμένει δικαστήριο. Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στρατιώτες: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους άνδρες του ουκρανικού στρατού. Μην αφήσετε αυτούς τους εθνικιστές να σας χρησιμοποιήσουν, τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους σας, να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε, μεταξύ άλλων, προτρέποντάς τους να ανατρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση.

Το ΝΑΤΟ προανήγγειλε ότι θα αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έλεγε ψέματα σε όλες τις διπλωματικές συνομιλίες που προηγήθηκαν. Στην ανάπτυξη «μερικών χιλιάδων στρατευμάτων», όπως είπε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ– προχωράει το ΝΑΤΟ με την ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας επέμβασης, που αριθμεί συνολικά 40.000 άνδρες. Οπως υπογραμμίζεται, θα γίνει η αποστολή όσων δυνάμεων είναι αναγκαίες για να «διασφαλιστεί η ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και η άμυνα ανά την επικράτεια της Συμμαχίας, τώρα και στο μέλλον».

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για συζητήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Στην Ουάσινγκτον, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική επίθεση «έχει χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα.

Οι χώρες της Δύσης διευρύνουν τον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, Η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας. «Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Λαβρόφ έχουν λογαριασμούς στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Λίγο αργότερα κυρώσεις κατά του προέδρου της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος. «Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο, ως συνέπεια στην απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι κήρυξε χθες τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν, αποτελεσματικά οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σε έντονο ύφος την ρωσική εισβολή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο». Πάντως το Βερολίνο διαφωνεί με την πρόταση του Λονδίνου να αποκοπεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.