Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Ρωσία

310

oukrania_katastrofi_art

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί ανηλεώς – Απελπιστική η κατάσταση στη Βολνοβάκα: Δεν έχουν περισυλλέξει ακόμη τα πτώματα στους δρόμους

Στην κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχώρησε η Ρωσία, μετά από δέκα ημέρες εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters που επικαλείται το Interfax, η κατάπαυση πυρός που αφορά και τους βομβαρδισμούς θα ξεκινήσει σήμερα στις 10:00 ώρα Μόσχας (0900 Ελλάδος). Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι η πόλη έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και έκανε έκκληση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φύγουν με ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό η κατάπαυση πυρός θα ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδος προκειμένου να επιτραπεί η έξοδος ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα. Ο δήμαρχος Vadym Boychenko έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι οι προμήθειες τροφίμων είναι χαμηλές.

Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη

Η πολιορκία από την Ρωσία ωστόσο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τελευταία εξέλιξη τον πλήρη αποκλεισμό της Μαριούπολης. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Απελπιστική η κατάσταση στη Βολβοβάκα, πτώματα στους δρόμους

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σκληρότερες ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έμα Γκράχαμ-Χάρισον, ανέφερε για την τρομερή κατάσταση στην πόλη:

Στη Βολνοβάκα, η επίθεση είναι ακόμα τόσο έντονη που τα πτώματα δεν έχουν περισυλλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.

Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού, προφυλαγμένοι από μια φαινομενικά παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, λέει.

«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά υπάρχει μια προσγείωση όλμων ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα πυραύλων», είπε τηλεφωνικά. «Στην πόλη δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες ζημιές. Έτσι κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».