Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμάζουν έφεση οι δυο Βρετανοί κι ο Μαροκινός που καταδικάστηκαν από φιλορωσικό δικαστήριο

102

donetsk-court

Το δικαστήριο έκρινε τους τρεις άνδρες ένοχους για “τρομοκρατικές δραστηριότητες και διάπραξη ενεργειών που αποσκοπούσαν στην κατάληψη της εξουσίας και στην ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”

Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία και καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) ετοιμάζονται να καταθέσουν έφεση, δήλωσε μία από τους δικηγόρους τους σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το δικαστήριο στην DPR, η οποία εξοπλίζεται και υποστηρίζεται οικονομικά από τη Ρωσία, έκρινε τους τρεις άνδρες – τους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σαντούν – ένοχους για “τρομοκρατικές δραστηριότητες και διάπραξη ενεργειών που αποσκοπούσαν στην κατάληψη της εξουσίας και στην ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην DPR”.

“Οι συνάδελφοί μου κι εγώ ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή το πλήρες κείμενο μιας έφεσης εναντίον της ποινής προς όφελος των πελατών μας”, δήλωσε η συνήγορος του Πίνερ, Γιούλια Τσερκοβνίκοβα, σύμφωνα πάντα με το TASS.

“Αναμφίβολα, αν η έφεση απορριφθεί και η ποινή τεθεί σε ισχύ, θα κατατεθεί αίτημα να δοθεί χάρη, καθώς αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κατηγορουμένων, βάσει της νομοθεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, πρόσθεσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την Τσερκοβνίκοβα.

Οι οικογένειες των ανδρών αρνούνται πως οι κατηγορούμενοι, που είχαν συμβόλαιο με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι μισθοφόροι.

Η Βρετανία αρνείται προς το παρόν δημόσια να εγείρει το θέμα με τις αρχές της DDR.

Η οικογένεια του Άσλιν δήλωσε στο BBC πως μίλησε μαζί του σε τηλεφωνική κλήση που είχαν και τους είπε πως οι δεσμώτες του τού είπαν πως “ο χρόνος τελειώνει”.

“Το βασικό είναι πως ο Άιντεν είπε πως η DPR του είπε πως κανένας από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει έρθει σε επαφή, και πως θα εκτελεστεί”, δήλωσε η γιαγιά του, Πάμελα Χολ, σύμφωνα με το BBC.

“Πρέπει να πιστέψω αυτό που είπε ο Άιντεν σε μας, πως αν η DPR δεν λάβει κάποια απάντηση τότε θα τον εκτελέσουν. Προφανώς ελπίζω αυτό να μην είναι αλήθεια”.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ