Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου δήλωσε Ρώσος στρατιώτης

154

rosos-5

Σκότωσε εν ψυχρώ μαζί με άλλους στρατιώτες έναν 62χρονο άνδρα ο οποίος βρισκόταν στο ποδήλατό του έξω από το σπίτι του – Η ουκρανική εισαγγελία λέει πως έχει καταγράψει πάνω από 10.700 εγκλήματα πολέμου

«Ένοχος» δήλωσε για εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ndtv.com, ο 21χρονος ερωτηθείς στο δικαστήριο εάν είναι ένοχος για τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και της δολοφονίας εκ προμελέτης, ο 21χρονος λοχίας Vadim Shishimarin απάντησε «ναι».

Ο Ρώσος στρατιωτικός Vadim Shishimarin, 21 ετών, εμφανίστηκε σε περιφερειακό δικαστήριο στο Κίεβο, κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενός 62χρονου άνδρα στη βορειοανατολική Ουκρανία και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και φόνο εκ προμελέτης.

Ο Ρώσος στρατιώτης, μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, μετακινείτο αφού η οχηματοπομπή τους υπέστη επίθεση την 28η Φεβρουαρίου κι έκλεψαν αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Τσουπάχιφκα, με το 62χρονο θύμα, που δεν κατονομάζεται, κυκλοφορούσε με ποδήλατο στην άκρη του δρόμου, κοντά στο σπίτι του.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από το Κίεβο και από την Ουάσινγκτον για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Η ουκρανική εισαγγελία λέει πως έχει καταγράψει πάνω από 10.700 εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορεί 622 ρώσους στρατιωτικούς που, σε πολλές περιπτώσεις, αφηγήθηκαν βασανισμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις και καταστροφές χωρίς διάκριση.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.