Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ σαν δώρο Χριστουγέννων

Ποια εφάπαξ πληρώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα και σε ποιους. Από 2.800 ευρώ έως 25.000 ευρώ τα ποσά.

Με… γεμάτες τις τσέπες θα κάνουν Χριστούγεννα περίπου 1.400 συνταξιούχοι, που θα λάβουν σαν δώρο Χριστουγέννων το εφάπαξ τους. Ο προγραμματισμός προβλέπει πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 1.400 «χριστουγεννιάτικα» εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναλυτικά προβλέπεται μέχρι τα Χριστούγεννα να εξοφληθούν:

  • 300 εφάπαξ δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (ΤΠΔΥ – ΤΠΔΚΥ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 23.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.
  • 400 εφάπαξ ναυτικών, δηλαδή αξιωματικών εμπορικού ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.000 ευρώ και κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 4.700 ευρώ. Παγίως καταβάλλονται περισσότερα εφάπαξ βοηθήματα ανά μήνα για τα κατώτερα πληρώματα, καθώς εκεί εντοπίζονται και οι περισσότερες εκκρεμότητες (δεν αποκλείεται μάλιστα τα «χριστουγεννιάτικα» εντάλματα να υπερβούν τα 400 και να αγγίξουν ενδεχομένως τα 500)
  • 150 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) που αιτήθηκαν το βοήθημα επειδή συμπλήρωσαν 20ετία ή επειδή συνταξιοδοτήθηκαν. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 15.000 οι πρώτοι και 10.000 οι δεύτεροι.
  • 400 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 2.800 ευρώ.
  • 150 εφάπαξ μεταλλεργατών (πρ. ΤΑΠΕΜ) τα οποία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 7.500 ευρώ.

Το ΕΤΕΑΕΠ βάζει στο φουλ τις μηχανές για να ολοκληρώσει τις πληρωμές του Δεκεμβρίου πριν τα Χριστούγεννα. Οι συνταξιούχοι που εισπράττουν τώρα το εφάπαξ βοήθημά τους έχουν κατά κύριο λόγο εξασφαλίσει απόφαση οριστικής κύριας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ – που συνιστά προϋπόθεση για την καταβολή του βοηθήματος – εντός του 2019 ή και στα τέλη του 2018. Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν χρωστά κάποιος στο Δημόσιο και εισπράξει το εφάπαξ του, αυτό το ποσό δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως απαιτούνται περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος, μέχρι να «δουν» στους λογαριασμούς τους το ποσό του εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

Οι πληρωμές από το ΕΤΕΑΕΠ θα διεξάγονται κανονικά έως τις 20 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν κάποιες επιπλέον πληρωμές την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έως τις 27 Δεκεμβρίου. Εντός του 2019 και πριν την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι αποφάσεις που θα εκδοθούν έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά αναμένεται να εξοφληθούν από τη νέα χρονιά.Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.

Το lay-out.gr θέλει να ακούσει την άποψή σας. Μπορείτε να γράφετε τα σχόλιά σας ελεύθερα, όμως θα επιθυμούσαμε να αποφεύγετε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, σας παρακαλούμε τα όσα γράφετε να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους.