«Ποδαρικό» με πάνω από 30.000 κρούσματα και αγωνία για μετά την Πρωτοχρονιά – Το αισιόδοξο σενάριο

147

syntagma3434

Κυριαρχεί η Omicron – Δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νοσηλείες – Άνοδος κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη – Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το τέλος της περιπέτειας

Ακολουθώντας την πορεία της Ευρώπης και με τον «κυκλώνα» Omicron να μην αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας, τα κρούσματα ήταν ανησυχητικά πολλά, πάνω από 30.000, και την πρωτη μέρα του έτους. Σε πρωτόγνωρα – για την Ελλάδα – επίπεδα κυμαίνονται οι μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, καθώς καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες, αριθμός που οδήγησε την κυβέρνηση να αποφασίσει την έκτακτη επιβολή μέτρων που επιτάσσει περιορισμούς στο ωράριο των κέντρων εστίασης.

Ζωηρός είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός για αύξηση μολύνσεων μετά τις συγκεντρώσεις της πρωτοχρονιάς.

Τον κώδωνα κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων, το σημαντικό είναι όμως ότι δεν έχουν αυξηθεί δραματικά οι νοσηλείες, κάτι που επιβεβαιώνει τις έρευνες για την Omicron σύμφωνα με τις οποίες η μετάλλαξη προκαλεί σαφώς πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές.

Η νέα παραλλαγή έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Omicron.

Το στοιχείο αυτό αιτιολογεί την επιβάρυνση που φαίνεται στον επιδημιολογικό χάρτη, ανοίγει ωστόσο χαραμάδα αισιοδοξίας.

Όπως έχουν τονίσει ειδικοί, ανάμεσά τους και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, η κορύφωση της Omicron θα έχει μικρή χρονική διάρκεια. Αυτό φαίνεται κι από την πορεία του στελέχους στη Νότια Αφρική όπου η έξαρση διήρκεσε περίπου έναν μήνα.

Πολλοί είναι εκείνοι οι υγειονομικοί φορείς που τείνουν να προτάσσουν, τελευταία, το καλό σενάριο για την πανδημία, που θέλει τον κορωνοϊό να τελειώνει το 2022 και να γίνεται εποχικός ιός.

Τα εμβολια σε συνδυασμό με τα φάρμακα, άλλωστε, δικαιολογούν αυτήν την προσδοκία. Λαμβάνοντας σοβαρή υπόψη τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στα μηνύματά του για τη νέα χρονιά, έδωσε νότα ελπίδας. Εστίασε στα φάρμακα που θα παραλάβει η χώρα μας και που θα χορηγούνται όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή μίλησε για το τέλος της περιπέτειας.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα