Πλοίαρχος: επάγγελμα ή λειτούργημα ;;

του Γεράσιμου Βλάχου

145

Επάγγελμα Εμποροπλοίαρχος | Περιγραφή - Μισθός - Προοπτικές το 2021

Το επάγγελμα του ναυτικού αρκετά συχνά μπαίνει στο στόχαστρο ως ένα πολύ ακριβοπληρωμένο επάγγελμα είναι όμως έτσι ή τελικά είναι ένα επάγγελμα όπου το καθιστά κοινωνικό λειτούργημα προς την πολιτεία .

Η θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα το έχουν στο αίμα τους οι Έλληνες οι περισσότεροι μεγαλώνουν δίπλα στην θάλασσα ή σε κάποιο νησί μαθαίνουν να ζουν μαζί της και άμεσα γίνεται κομμάτι της ζωή τους .

Οι Έλληνες ναυτικοί παραδοσιακά πρωταγωνιστούν στο Χώρο της ναυτιλίας κατακτώντας συνεχώς παγκόσμιες διακρίσεις . 

Η απόφαση 

Η απόφαση να γίνεις ναυτικός είναι αρκετά δύσκολη με πολλά εμπόδια και πολλές φουρτούνες όπως θα έλεγαν και στην γλώσσα τους οι ναυτικοί . 

Τελειώνοντας το σχολείο και σε ηλικία μόλις 18 ετών πας στην σχολή για να γίνεις ναυτικός μέσα σε λίγους μήνες βρίσκεσαι στο πρώτο σου μπάρκο σε ένα ταξίδι μακριά από όλους και όλα μέσα σε ένα ποσταλι να γυρνάς σε όλα τα μήκη και πλατύ της γης .

Έχοντας αφήσει πίσω οικογένεια και φίλους ξεκινάς ένα ταξίδι για την περιπέτεια αλλά και για το μεράκι που έχεις στην θάλασσα .

Πολύ θα έλεγαν ότι ο ναυτικός έχει καλές αμοιβές όπως χάνουμε το μεγάλο σύνολο το τι θυσιάζει ώστε να βρίσκεται εκεί που είναι και κάνοντας έναν απολογισμό βλέπεις ότι τελικά τα χρήματα δεν ήταν αυτά που σε οδήγησαν στο να κανείς αυτό το επάγγελμα 

IMG_3988.jpeg

Χαρές και εμπειρίες 

Το ναυτικό επάγγελμα σίγουρα σου χαρίζει στιγμές χαράς ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο βλέποντας και ανακαλύπτοντας ήθη ,έθιμα και πολιτισμούς σε βοηθούν να ανοίξεις τους ορίζοντες σου να μάθεις να καλλιεργηθείς και να γυρίσεις πίσω πιο μορφωμένος και πάνω από όλα πιο ώριμος .

Η θάλασσα σου χαρίζει την ελευθερία δεν έχεις την καθημερινή ρουτίνα του γραφείου αλλά και πολύ υψηλές αμοιβές για μια άνετη ζωή .

Υπερτερούν οι κακίες στιγμές 

Η θάλασσα είναι γεμάτη με αναποδιές με κακίες καιρικές συνθήκες που δεν μπορείς να διαχειριστής με ακραία φαινόμενα στα οποία νιώθεις ότι δεν θα βγεις ζωντανός από αυτήν την μάχη με την θαλασσοταραχή .

Ο ναυτικός ζει τις μεγάλες ημέρες και γιορτές μακριά από το σπίτι του Χριστούγεννα ,Πάσχα ,καλοκαίρι είναι σε ένα πλοίο στην μέση του πουθενά και μετράει την ώρα που θα γυρίσει στην οικογένεια του χάνει της καλύτερες οικογενειακές στιγμές δεν είναι εκεί που μεγαλώνουν τα παιδιά του ,χάνει της απλές και καθημερινές στιγμές που τα χρήματα δεν μπορούν να του τις επιστρέψουν 

Στο τέλος βλέπει ότι η οικογένεια και τα παιδιά του μεγάλωσαν αλλά ο ναυτικός δεν τα έχει χαρεί και αυτή η στιγμή είναι η πιο πικρή της ζωής του .

Οι κοινωνία εμπόδιο στο ναυτικό επάγγελμα 

Εκτός από της δύσκολες στιγμές που έχει ένας ναυτικός έχει και αρκετά εμπόδια από την κοινωνία συνεχώς βρίσκεται αντιμέτωπος με άθλιες υποδομές με υποτιθέμενα λιμάνια τα οποία είναι ανύπαρκτα διακινδυνεύοντας το πλοίο το πλήρωμα τους επιβάτες μην εταιρία αλλά και την ίδια του την θέση με αποτέλεσμα καθημερινά να παλεύει να μην βρεθεί απέναντι στις αρχές και καταδικάστη για ναυτικό τροχαίο το οποίο δεν προκάλεσε ο ίδιος αλλά η κοινωνία του χρέωσε  

Οι νησιώτες ξέρουν την δυσκολία 

Νησιά όπως η Αμοργός η δονούσες η ηράκλεια και η Σχοινούσα ξέρουν τις δυσκολίες νησιά παραμελημένα , ξεχασμένα από την πολιτεία άφαντα από τον χάρτη ξέρουν την δυσκολία του ναυτικού επαγγέλματος 

Νησιά που εξαρτώνται από τα πλοία της γραμμής περιμένοντας τα φάρμακα το γάλα και το ψωμί και Δίνοντας τεράστια μάχη καθημερινά οι πλοίαρχοι με της καιρικές συνθήκες αλλά και τις άθλιες υποδομές ώστε να δέσουν για να ξεφορτώσουν απαραίτητα αγαθά για την καθημερινή ζωή των πολιτών .

Οι ναυτικοί προσφέρουν κοινωνικό λειτούργημα στα νησιά δίνοντας καθημερινά μάζες .

Ναυτικός γίνεσαι επειδή  έχεις μεράκι για την θάλασσα γίνεσαι επειδή θες να είσαι εκεί στα νησιά που σε χρειάζονται, ναυτικός γίνεσαι για την αγάπη στο επάγγελμα και όχι για τα χρήματα .